logo Cultureel Festival Baarn

Vrijdag 6 & zaterdag 7 september 2019

Baarnse Literatuurprijs verbindt

Op zaterdag 3 september om 11:00 uur begint in de gemeentelijke Trouwzaal de jaarlijkse prijsuitreiking van deze schrijfwedstrijd van het Cultureel Festival Baarn. Dit jaar zal voor het eerst een Baarns kunstwerk worden aangeboden aan de auteur van het winnende korte verhaal. Dank zij sponsoring van de Baarnse Uitgeverij Marmer en Comfort Advies uit Soest is dit mogelijk geworden.

Bert Natter
Bij de prijsuitreiking zullen drie kunstsoorten samen komen; literatuur, muziek en beeldende kunst. Na een Intrada muziek door koperblazers van Crescendo, o.l.v. Johan Laseur, zal de Baarnse romanschrijver Bert Natter een voordracht houden over aspecten van het schrijverschap. De organisatie is bijzonder gelukkig dat hij dit jaar geen literaire beursverplichtingen heeft en in de gelegenheid is om een bijdrage te leveren. Wellicht dat zijn jongste roman Goldberg hierbij ter sprake komt.
Het programma behelst ook het voorlezen van vier bekroonde verhalen, waaronder een volgens de jury geweldig goede jeugdinzending. Dit leesonderdeel wordt onderbroken door een muzikaal intermezzo van niveau door Chantal de Jager, klarinet, en Laura Dijkhoff, fluit.

Geprijsd en geprezen
Twaalf verhalen in totaal zijn ook genomineerd en gepubliceerd in de Baarnsche Courant voor de verkiezing van de Baarnsche Courant Publieksprijs. Deze prijs en alle prijzen die de jury zelf heeft toegekend, zullen zoals de voorgaande vijf jaar door burgemeester M. Röell worden uitgereikt. Scheidend juryvoorzitter Frits Booy zal naast het algemeen juryrapport ook een van de winnende verhalen voorlezen. "Dat kan hij goed," volgens coördinator Dick Vermeij, "want dat hoort bij zijn vakmanschap als docent. Het is jammer dat er na vijf jaar een einde komt aan onze uitstekende samenwerking. We moeten nu op zoek naar een goede kandidaat."
In dit zesde jaar zullen de laatste exemplaren van de verzamelbundel Verzonnen & gewonnen tegen een speciale festivalprijs van € 5,00 worden aangeboden. Dat is niet veel voor een geïllustreerd boekje met 21 winnende verhalen van de eerste vijf jaren. Medecoördinator Thea Kramer hierover: "Dat is het bedrag dat bij de meeste gratis concerten in Baarn als vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Aangezien wij op geen enkele locatie van het festival bij de uitgang kunnen collecteren, kan het publiek ons met een aankoop ondersteunen. En ze hebben er ook nog lang (voor)leesplezier van ook."

Zoals ieder festivalonderdeel is de prijsuitreiking vrij toegankelijk voor het publiek. Verscheidene sponsoren zullen zich dit jaar voor het eerst aan de bezoekers presenteren. Wellicht wordt door Marmer onthuld wat de nieuwe roman wordt van het Baarnse jurylid Stefan Popa. De verhalenbundel zal verkrijgbaar zijn o.a. in de Pekingtuin en het 'Belevingshuis' in de Laanstraat.

Volg ons op social media:
schrijvenonline

Sponsors Baarnse Literatuurprijs

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn.

Nieuwsberichten

Baarnse Literatuurprijs, populairder dan ooit

Als onderdeel van het Cultureel Festival Baarn zal op zaterdag 2 september om 11.00 uur in de Gemeentelijke trouwzaal de jaarlijkse uitreiking plaatsvinden van de Baarnse Literatuurprijs. Het is de zevende keer dat dit evenement plaats vindt. Uit de meer dan 120 inzendingen uit Nederland en België, met als thema “De ontmoeting", blijkt wel hoezeer de populariteit van het schrijven van korte verhalen is gegroeid.

Lees meer...

Jury Baarnse Literatuurprijs is eruit

De vijfkoppige jury van de Baarnse Literatuurprijs heeft in haar slotberaad vastgesteld welke verhalen dit jaar zullen worden bekroond. Door het ongekend grote aantal inzendingen heeft de jury meer tijd nodig gehad dan ooit tevoren, ook omdat de verschillen in kwaliteit in een grote geselecteerde topgroep aanleiding gaven tot diepgravende discussies.

Lees meer...

Oudere berichten >>