logo Cultureel Festival Baarn

Vrijdag 6 & zaterdag 7 september 2019

Baarnse Literatuurprijs weer van start

Baarnse Literatuurprijs 2017

Vanaf maandag 24 april staat de website van het Cultureel Festival Baarn weer open voor de jaarlijkse ontvangst van korte verhalen die meedingen naar de Baarnse Literatuurprijs. Deze schrijfwedstrijd, in 2011 begonnen, wordt dus voor de zevende keer gehouden en kan zich verheugen in een groeiende en landelijke belangstelling.

Vorig jaar werden 77 verhalen met een maximum van 850 woorden ingezonden, in twee categorieën, jeugd en volwassenen vanaf 18 jaar. De deelnemers komen, zoals vaak, niet alleen uit Nederland maar ook uit België en zelfs Australië. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats in de Trouwzaal van het gemeentehuis, dit jaar op zaterdag 2 september. Burgemeester M. Röell zal voor de zevende keer de genomineerden toespreken en de prijzen overhandigen.

Jury
Na vijf jaar trouwe inzet als voorzitter van de jury heeft Frits Booy besloten om zich meer te wijden aan andere bezigheden, zoals schrijven en lezingen geven. Ook de Baarnse romanschrijver Stefan Popa heeft, zij het met enige tegenzin, moeten besluiten om de jury te verlaten. Hij heeft het te druk met zijn werkzaamheden, waaronder ook het schrijven aan zijn vierde roman gerekend moet worden. Gelukkig zijn voor hen kundige en betrokken kandidaten in de plaats gekomen. Cees Roodnat gaat vanuit zijn kennis en ervaring als dramadocent de jury versterken, samen met Sandra van Berkum, die haar veelzijdigheid als kunsthistorica en publiciste zal inbrengen om de jury te completeren. Na de sluiting op 7 juli zal het eindberaad van de jury bepalen wie de winnaars zijn en wie deze groep aanvullen tot twaalf genomineerden. Dit dozijn is kandidaat voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

De ontmoeting
Het thema van dit jaar, De ontmoeting, is breed gekozen zodat het niet moeilijk moet zijn om, al of niet uit eigen ervaring, daar een verhaal over te schrijven. Hoe boeiend en verrassend en hoe goed geschreven het moet zijn om tot hoge beoordeling te komen is aan de jury om te beoordelen. Dit gebeurt geheel objectief omdat de verhalen onder nummer en uitsluitend met de eigen titel van de auteur aan de juryleden worden aangeboden. "Het zou mooi zijn als meer scholieren een verhaal inzonden. Zij moeten op school hoe dan ook stelopdrachten uitvoeren, dus waarom niet over het jaarthema van de Baarnse Literatuurpijs?", aldus Dick Vermeij, die voor de zevende keer probeert om meer jongeren via de scholen te (laten) prikkelen om deel te nemen.

Binnenkort zullen de posters op verscheidene plaatsen in Baarn te zien zijn. Coördinator Thea Kramer: "Je hoeft niet per se te winnen om toch veel voldoening te ontlenen aan het meedoen alleen al." Met een dergelijke Olympische visie zullen veel lezers zich wellicht verleid voelen om dit jaar ook deel te nemen. De jury is er klaar voor.

Volg ons op social media:
schrijvenonline

Sponsors Baarnse Literatuurprijs

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn.

Nieuwsberichten

Baarnse Literatuurprijs, populairder dan ooit

Als onderdeel van het Cultureel Festival Baarn zal op zaterdag 2 september om 11.00 uur in de Gemeentelijke trouwzaal de jaarlijkse uitreiking plaatsvinden van de Baarnse Literatuurprijs. Het is de zevende keer dat dit evenement plaats vindt. Uit de meer dan 120 inzendingen uit Nederland en België, met als thema “De ontmoeting", blijkt wel hoezeer de populariteit van het schrijven van korte verhalen is gegroeid.

Lees meer...

Jury Baarnse Literatuurprijs is eruit

De vijfkoppige jury van de Baarnse Literatuurprijs heeft in haar slotberaad vastgesteld welke verhalen dit jaar zullen worden bekroond. Door het ongekend grote aantal inzendingen heeft de jury meer tijd nodig gehad dan ooit tevoren, ook omdat de verschillen in kwaliteit in een grote geselecteerde topgroep aanleiding gaven tot diepgravende discussies.

Lees meer...

Oudere berichten >>