logo Cultureel Festival Baarn

Verhalen 2016

De winnaar van de Baarnse Literatuurprijs 2016 is: Monique Wels uit Amersfoort met het verhaal Paradijs.

De Baarnse Literatuurprijs is een schrijfwedstrijd voor korte verhalen (maximaal 850 woorden) met elk jaar een ander thema. Dit jaar was het thema: De oproep. Lees hieronder de verhalen die dit jaar in de prijzen zijn gevallen.

Paradijs – Monique Wels

Eerste prijs, categorie volwassenen

Mijn moeder vertelde, terwijl ze jus over mijn boerenkool goot, dat de voortekenen voor haar steeds duidelijker werden. Als je het weet en als je het wilt zien, is het zichtbaar, zei ze. Zij ziet hoe de wolken sneller samenpakken dan normaal. En dat ze daarna sneller uit elkaar drijven om voort te jagen alsof er vlugge duistere boodschappen doorgegeven worden.

Lees meer ...

Love me too – Gea van Beuningen

Tweede prijs, categorie volwassenen

Je moet bellen. 112. Ambulance. Nu. Geen adem. Geen pols. Je moet bellen, Claire. Nú.
Je laat billen, schouders en hoofd tegen de gesloten deur zakken. Ademt diep uit. Sluit je ogen. Wrijft met je handen door je gezicht, waarbij de toppen van je vingers de lijnen van je wenkbrauwen volgen. Je had direct uit bed moeten komen toen je hoorde dat hij je riep.

Lees meer ...

Modern berouw – Erik van Ophoven

Derde prijs, categorie volwassenen

Het A4'tje is een bleke samensmelting van printpapier van de Action en het lettertype Comic Sans, uitgespuugd door een versleten buurthuis-copier. Ik zie voor me hoe een groepje iets te dikke vrijwilligers in mouwloze vesten de tekst heeft bedacht, de oproep door de printer haalde en daarna, met een strak verdeeld stratenschema, zelf voor de verspreiding zorgde.

Lees meer ...

De millenniummug – Romy van Dongen

Eerste prijs, categorie scholieren & Baarnsche Courant Publieksprijs

De bureaustoel van Mark draaide overuren. ‘Yes, yes,’ schreeuwde hij vol euforie, ‘wie had dat nog gedacht na al die jaren?’ Suizend kwam de bureaustoel tot stilstand. ‘Ik wel.’ grijnsde Pepijn, terwijl hij Mark een klap op zijn schouder gaf. ‘Natuurlijk flikken wij zoiets.’ Trots keken de twee collega’s naar het pietepeuterige organismetje in een petrischaaltje. Daar zat het genetisch gemodificeerde wondertje.

Lees meer ...

Twijfels – Anne Borneman (scholieren, eervolle vermelding)

Eervolle vermelding, categorie scholieren

De wolken trokken over terwijl ik op mijn rug lag en er vormen probeerde in te zien. Ik had ergens gelezen dat je je weer even kind zou voelen, wanneer je dit deed. Het was nog niet zo lang geleden dat ik een kind was geweest, maar ik miste het nu al. Het was lastig om de vormen te onderscheiden. Het waren vlekken, maar geen vormen. Het frustreerde me dat ik het bijna was afgeleerd.

Lees meer ...

Volg ons op social media:
schrijvenonline

Sponsors Baarnse Literatuurprijs

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn.

Nieuwsberichten

Jury Baarnse Literatuurprijs is eruit

De vijfkoppige jury van de Baarnse Literatuurprijs heeft in haar slotberaad vastgesteld welke verhalen dit jaar zullen worden bekroond. Door het ongekend grote aantal inzendingen heeft de jury meer tijd nodig gehad dan ooit tevoren, ook omdat de verschillen in kwaliteit in een grote geselecteerde topgroep aanleiding gaven tot diepgravende discussies.

Lees meer...

Baarnse Literatuurprijs weer van start

Vanaf maandag 24 april staat de website van het Cultureel Festival Baarn weer open voor de jaarlijkse ontvangst van korte verhalen die meedingen naar de Baarnse Literatuurprijs. Deze schrijfwedstrijd, in 2011 begonnen, wordt dus voor de zevende keer gehouden en kan zich verheugen in een groeiende en landelijke belangstelling.

Lees meer...

Oudere berichten >>