logo Cultureel Festival Baarn

Verhalen 2016

De winnaar van de Baarnse Literatuurprijs 2016 is: Monique Wels uit Amersfoort met het verhaal Paradijs.

De Baarnse Literatuurprijs is een schrijfwedstrijd voor korte verhalen (maximaal 850 woorden) met elk jaar een ander thema. Dit jaar was het thema: De oproep. Lees hieronder de verhalen die dit jaar in de prijzen zijn gevallen.

Paradijs – Monique Wels

Eerste prijs, categorie volwassenen

Mijn moeder vertelde, terwijl ze jus over mijn boerenkool goot, dat de voortekenen voor haar steeds duidelijker werden. Als je het weet en als je het wilt zien, is het zichtbaar, zei ze. Zij ziet hoe de wolken sneller samenpakken dan normaal. En dat ze daarna sneller uit elkaar drijven om voort te jagen alsof er vlugge duistere boodschappen doorgegeven worden.

Lees meer ...

Love me too – Gea van Beuningen

Tweede prijs, categorie volwassenen

Je moet bellen. 112. Ambulance. Nu. Geen adem. Geen pols. Je moet bellen, Claire. Nú.
Je laat billen, schouders en hoofd tegen de gesloten deur zakken. Ademt diep uit. Sluit je ogen. Wrijft met je handen door je gezicht, waarbij de toppen van je vingers de lijnen van je wenkbrauwen volgen. Je had direct uit bed moeten komen toen je hoorde dat hij je riep.

Lees meer ...

Modern berouw – Erik van Ophoven

Derde prijs, categorie volwassenen

Het A4'tje is een bleke samensmelting van printpapier van de Action en het lettertype Comic Sans, uitgespuugd door een versleten buurthuis-copier. Ik zie voor me hoe een groepje iets te dikke vrijwilligers in mouwloze vesten de tekst heeft bedacht, de oproep door de printer haalde en daarna, met een strak verdeeld stratenschema, zelf voor de verspreiding zorgde.

Lees meer ...

De millenniummug – Romy van Dongen

Eerste prijs, categorie scholieren & Baarnsche Courant Publieksprijs

De bureaustoel van Mark draaide overuren. ‘Yes, yes,’ schreeuwde hij vol euforie, ‘wie had dat nog gedacht na al die jaren?’ Suizend kwam de bureaustoel tot stilstand. ‘Ik wel.’ grijnsde Pepijn, terwijl hij Mark een klap op zijn schouder gaf. ‘Natuurlijk flikken wij zoiets.’ Trots keken de twee collega’s naar het pietepeuterige organismetje in een petrischaaltje. Daar zat het genetisch gemodificeerde wondertje.

Lees meer ...

Twijfels – Anne Borneman (scholieren, eervolle vermelding)

Eervolle vermelding, categorie scholieren

De wolken trokken over terwijl ik op mijn rug lag en er vormen probeerde in te zien. Ik had ergens gelezen dat je je weer even kind zou voelen, wanneer je dit deed. Het was nog niet zo lang geleden dat ik een kind was geweest, maar ik miste het nu al. Het was lastig om de vormen te onderscheiden. Het waren vlekken, maar geen vormen. Het frustreerde me dat ik het bijna was afgeleerd.

Lees meer ...

Volg ons op social media:
schrijvenonline

Sponsors Baarnse Literatuurprijs

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn.

Nieuwsberichten

Coördinator Baarnse Literatuurprijs gezocht

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die de organisatie van de Baarnse Literatuurpijs op zich wil nemen.
Voor de editie van 2017 zal t/m de prijsuitreiking in teamverband worden gewerkt met de nu zittende coördinatoren. Het is de bedoeling dat de kandidaat na dit jaar zelfstandig, met assistentie, de coördinatie overneemt. Het zwaartepunt van het werk ligt in de periode maart/september en vraagt dan ong. 8 uur per week. Het omvat o.a.:

Lees meer...

Beeldende kunst voor beeldende taal

Voor het eerst in de geschiedenis van de Baarnse Literatuurprijs hebben wij de winnaar van de eerste prijs bij de volwassenen een kunstwerk kunnen aanbieden.

Dankzij onze sponsoren, in het bijzonder uitgeverij Marmer uit Baarn en ComfortAdvies uit Soest, kon de winnaar een keus maken uit drie tijdens de prijsuitreiking opgestelde werken. Twee hiervan waren van Baarnse kunstenaars die ook voorkomen in de bundel Verzonnen & gewonnen, te weten Sylvain van Staveren (abstract) en Liesbeth Veldhuysen-Sterk (knipselkunst). De schrijfster van het winnende verhaal Paradijs koos voor de tekening van de eveneens in Baarn gevestigde kunstenaar Humphrey Bennett.

Lees meer...

Oudere berichten >>