Hoe maak je een promotiefilmpje?

Filmen met je mobiel: Filmpje van 30 tot 45 seconden

De basis

 • Zet je toestel in de vliegtuigstand tijdens het filmen. Geen afleiding en geen bliepjes in je opnames
 • Houd de telefoon in liggende stand tijdens het filmen (landscape) Van rechtopstaand beeld blijft maar heel weinig over als het opgeblazen moet worden naar 16:9 breedbeeld TV formaat.
 • Als je iemand hebt die jou filmt, laat die persoon dan het toestel met beide handen vasthouden alsof er door een verrekijker wordt gekeken. Dat geeft meer stabiliteit.
 • Als je jezelf filmt in de selfiestand, zorg er dan voor dat je gefilmd wordt met de camera op ongeveer dezelfde hoogte als jouw ogen. Dus liever niet van onderaf.
 • Ga niet in- of uitzoomen tijdens het filmen en ook niet met de camera een beweging van links naar rechts of rechts naar links maken. Kies dan liever voor aparte shots: Een van ver af een van dichter bij.
 • Zorg voor een schone lens
 • Film met voldoende licht maar doe dat niet met het licht van je mobiel. Het is te fel, waardoor de kleuren vervormen. Je kunt wel een gewone lamp aanzetten als je binnen filmt.
 • Film zonder tegenlicht; dus in de regel filmt de camera dan met het licht mee (in de rug).
 • Gebruik de video instelling: 1080p (aantal pixels 1920 x 1080, High Definition) en 25 fps of hoger
 • Zorg voor zo goed mogelijk geluid. Dat gaat het beste met een losse microfoon die met je mobiel verbonden is. (dat kan bijvoorbeeld ook met airpods) Als je geen externe microfoon hebt, zorg dan dat de mobiel dichtbij het onderwerp/de persoon is dat/die het geluid maakt.
 • Luister, voor je gaat opnemen, even goed naar het omgevingsgeluid. Voorbijkomende auto’s, maar ook hard fluitende vogels, een radio die op de achtergrond aanstaat, of een airco die staat te draaien, zorgen voor slecht hoorbaar interview geluid. Zorg daarom voor zo min mogelijk omgevingsgeluiden, vliegt er net een vliegtuig over of komt een brommer langs: Stop de opname en begin overnieuw.
 • Tel even 3 seconden af nadat je de camera hebt aangezet, voordat je gaat beginnen met praten. Doe dat ook aan het eind, laat de camera nog een paar seconden aan staan als je klaar bent met praten. Dat is handig is bij de bewerking achteraf.

Laat je vooral helpen door iemand die een beetje kijk heeft op het maken van een filmpje

Testen, testen en … proberen

Het is verstandig om eerst even te testen. Uitproberen. Laat de persoon die het woord gaat doen het een paar keer doen voordat het opgenomen gaat worden. Kijk ook als iets wordt voorgelezen regelmatig in de camera. Helemaal geweldig is het als het niet voorgelezen wordt maar echt verteld wordt.

Als je met de selfiestand filmt realiseer je je dan dat de camera ergens aan de zijkant van het beeld zit. Dus niet naar jezelf kijken op het scherm, want dan kijk je in je filmpje net raar uit beeld! Het is beter als iemand anders filmt en je jezelf niet ziet terwijl je praat.

Maar zoals gezegd, probeer het eerst even. Kijk en vooral ook luister of het resultaat is wat je graag zou willen bereiken. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!

Videobewerking:

In de meeste gevallen zal het filmpje niet bestaan uit een lange take. Grote kans dus dat je moet gaan editen. Er zijn diverse mogelijkheden om een filmpje te monteren en te bewerken. Dat kan op de telefoon zelf, of met een programma op de computer. Er zijn verschillende gratis programma’s te downloaden, check daarvoor even deze link van Computer totaal:

https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/20-gratis-videobewerkers-software-video-bewerken-67900/

Zet je materiaal van je telefoon nooit over naar de computer via Whats app. Dat doet geen goed aan de kwaliteit van de opnames. Er blijft dan te weinig van over om het op RTV Baarn uit te zenden! Voorkom deze teleurstelling dus.  Gebruik hiervoor airdrop (apple) of een gratis app: Collect. (De mobiele versie van het misschien meer bekende WeTransfer) Of verbind je telefoon met een kabeltje aan de PC en kopieer het materiaal naar de computer.

Help!!

Kom je er niet uit, of wil je er niet eens aan beginnen, dan kan RTV Baarn tegen een kleine vergoeding deze video voor u maken. Meer weten hierover? Stuur een mail naar Yolanda van der Linden: yolanda@yvdlmedia.nl