God zag alles – Nienke Lamme

Tweede prijs, categorie volwassenen

God zag alles. Dat begreep ik van mijn ouders. Ook wanneer je in bed onder de dekens dook en daar je tong uitstak tegen hem, dan nog zag hij het. Hij zag meer dan ik, ik zag de spullen niet die op de trap lagen en mee naar boven moesten. Ik huppelde er gedachteloos langs en kreeg dan op mijn kop omdat ik maar aannam dat alles vanzelf op zijn plek kwam. Ik zag ook niet dat de tafel wel eens afgeruimd mocht worden, de bestellingen klaar stonden om weggebracht te worden, en het achterplaatsje aangeveegd moest worden. En eerlijk gezegd, wanneer ik het soms wel zag, maakte ik dat ik weg kwam. Ik kon me heel prettig verstoppen met een boek op de schuur zolder. Maar ja, God zag dat allemaal. Op school, of met mensen om me heen thuis vond ik dat niet zo bezwaarlijk. Maar wanneer ik alleen was, kon het gebeuren dat ik zijn ogen in mijn rug voelde. “Wat doet ze?”, dacht God dan. “Is dat mij welgevallig?” Dat woord had ik uit de kerk, welgevallig. Ik dacht zelf dat dat niet het geval was en toen ik eens uit de schuur van de voorraad fruit, die mijn vader daar koel wegzette voordat het in zijn winkel kwam, een sappige perzik pakte en opat, wist ik dat de maat nu vol was. Wij, kinderen van de groenteman, aten geen perziken. Appels en sinaasappels met een plekje, die wel. Maar perziken……Er moest iets gebeuren, zoveel was duidelijk.
Nu hadden wij in de straat achter ons een heel bijzondere familie. De man was piloot, en zag er prachtig uit in zijn uniform, heel anders dan mijn vader in zijn manchester broek met bretels. Zijn vrouw was ook heel anders dan mijn moeder. Ze droeg hoge hakken, en was heel dun. Ze keek me nooit aan, en ze praatte ook nooit tegen mij, hoewel ik in hun huis af en toe mocht spelen met Julia, hun oudste dochter. Ze hadden nog een andere dochter, Fieke, veel jonger dan wij en ze schenen ook een zoontje gehad te hebben. Maar die was dood gegaan, zomaar, terwijl hij op het potje zat. Dat zei Julia, verder wist ze ook niks, dus we lieten het erbij.
Fieke was ziek, en heel vreemd. Ze kwam nooit uit huis en bewoog heel raar. Ze draaide met haar ogen, en praatte niet, behalve wat klanken waar we niks van begrepen. De moeder van Julia begreep haar wel, ze was steeds bezig met Fieke, tilde haar op en knuffelde haar. Daar bofte Fieke maar weer bij.
Het leek alsof het met Fieke steeds slechter ging, ik mocht er ook niet meer spelen, en hoorde van Julia op school korte berichten. Fieke gaat dood. Fieke kan niet meer eten, ze is zó mager. Toen bedacht ik, dat ik een cadeau aan Fieke wilde geven. Maar wat? Mijn vader had me eens verteld dat alleen een cadeau dat je zelf het mooiste vond, waarde had. Het mooiste wat ik had, was Elly, mijn pop. Ze had ogen die open en dicht konden en heel mooie haren. Elly weggeven? Dat kon toch niet? Aan de andere kant, God zag het ook, en misschien vergaf hij mij dan al die andere vreselijke dingen, zoals het expres niet doen van de vaat. Op een woensdagmiddag belde ik aan. Julia’s moeder deed open en ik zei dat ik een cadeau had voor Fieke. Ik strekte mijn armen uit, Elly lag op mijn handen, haar ogen dicht. De moeder zei verbaasd ‘O? Goed hoor.’ Ik kon niet precies zien of ze er blij mee was, maar ze pakte Elly bij haar arm, en voordat ik kon zeggen dat Elly liever bij haar middel gepakt wilde worden, was de deur dicht. Ik voelde me de dagen erna heel tevreden met mezelf, hoewel ik wel moest huilen in bed, onder de dekens.
Na een week of twee hoorde ik van de juf op school dat het zusje van Julia was overleden. Daarom was Julia niet op school. Ze was natuurlijk met haar vader en moeder Fieke aan het begraven, en aan het huilen. Als je zusje dood gaat, dan moet je huilen, zoveel is zeker. Ik dacht ook aan Elly. Waar zou ze zijn? Nu Fieke dood was, kon ze ook niet meer voor Elly zorgen. Misschien lag Elly wel ergens op de trap en niemand die haar zag. Iedereen liep haar voorbij, zo schatte ik in. Ik belde maar weer aan. ‘Dag mevrouw,’ zei ik, ‘mag ik mijn pop terug?’ ‘O, ja,’ zei de moeder, ‘ik zal hem zoeken en dan breng ik hem bij je thuis.’
Dat deed ze niet, en na veel tranen dacht ik dat ik het begreep. Elly was natuurlijk samen met Fieke begraven, omdat Fieke zoveel van mijn pop hield. Die avond, toen ik God voelde, alleen op mijn kamertje, was ik hem welgevallig. En dat van die perzik was hij allang vergeten. Maar ja, achteraf had ik toch liever Elly gehad dan de perzik.

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.