Baarnse Literatuurprijs verbindt

Op zaterdag 3 september om 11:00 uur begint in de gemeentelijke Trouwzaal de jaarlijkse prijsuitreiking van deze schrijfwedstrijd van het Cultureel Festival Baarn. Dit jaar zal voor het eerst een Baarns kunstwerk worden aangeboden aan de auteur van het winnende korte verhaal. Dank zij sponsoring van de Baarnse Uitgeverij Marmer en Comfort Advies uit Soest is dit mogelijk geworden.

Bert Natter
Bij de prijsuitreiking zullen drie kunstsoorten samen komen; literatuur, muziek en beeldende kunst. Na een Intrada muziek door koperblazers van Crescendo, o.l.v. Johan Laseur, zal de Baarnse romanschrijver Bert Natter een voordracht houden over aspecten van het schrijverschap. De organisatie is bijzonder gelukkig dat hij dit jaar geen literaire beursverplichtingen heeft en in de gelegenheid is om een bijdrage te leveren. Wellicht dat zijn jongste roman Goldberg hierbij ter sprake komt.
Het programma behelst ook het voorlezen van vier bekroonde verhalen, waaronder een volgens de jury geweldig goede jeugdinzending. Dit leesonderdeel wordt onderbroken door een muzikaal intermezzo van niveau door Chantal de Jager, klarinet, en Laura Dijkhoff, fluit.

Geprijsd en geprezen
Twaalf verhalen in totaal zijn ook genomineerd en gepubliceerd in de Baarnsche Courant voor de verkiezing van de Baarnsche Courant Publieksprijs. Deze prijs en alle prijzen die de jury zelf heeft toegekend, zullen zoals de voorgaande vijf jaar door burgemeester M. Röell worden uitgereikt. Scheidend juryvoorzitter Frits Booy zal naast het algemeen juryrapport ook een van de winnende verhalen voorlezen. “Dat kan hij goed,” volgens coördinator Dick Vermeij, “want dat hoort bij zijn vakmanschap als docent. Het is jammer dat er na vijf jaar een einde komt aan onze uitstekende samenwerking. We moeten nu op zoek naar een goede kandidaat.”
In dit zesde jaar zullen de laatste exemplaren van de verzamelbundel Verzonnen & gewonnen tegen een speciale festivalprijs van € 5,00 worden aangeboden. Dat is niet veel voor een geïllustreerd boekje met 21 winnende verhalen van de eerste vijf jaren. Medecoördinator Thea Kramer hierover: “Dat is het bedrag dat bij de meeste gratis concerten in Baarn als vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Aangezien wij op geen enkele locatie van het festival bij de uitgang kunnen collecteren, kan het publiek ons met een aankoop ondersteunen. En ze hebben er ook nog lang (voor)leesplezier van ook.”

Zoals ieder festivalonderdeel is de prijsuitreiking vrij toegankelijk voor het publiek. Verscheidene sponsoren zullen zich dit jaar voor het eerst aan de bezoekers presenteren. Wellicht wordt door Marmer onthuld wat de nieuwe roman wordt van het Baarnse jurylid Stefan Popa. De verhalenbundel zal verkrijgbaar zijn o.a. in de Pekingtuin en het ‘Belevingshuis’ in de Laanstraat.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.