Baarnse Literatuurprijs weer van start

Vanaf maandag 24 april staat de website van het Cultureel Festival Baarn weer open voor de jaarlijkse ontvangst van korte verhalen die meedingen naar de Baarnse Literatuurprijs. Deze schrijfwedstrijd, in 2011 begonnen, wordt dus voor de zevende keer gehouden en kan zich verheugen in een groeiende en landelijke belangstelling.

Vorig jaar werden 77 verhalen met een maximum van 850 woorden ingezonden, in twee categorieën, jeugd en volwassenen vanaf 18 jaar. De deelnemers komen, zoals vaak, niet alleen uit Nederland maar ook uit België en zelfs Australië. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats in de Trouwzaal van het gemeentehuis, dit jaar op zaterdag 2 september. Burgemeester M. Röell zal voor de zevende keer de genomineerden toespreken en de prijzen overhandigen.

Jury
Na vijf jaar trouwe inzet als voorzitter van de jury heeft Frits Booy besloten om zich meer te wijden aan andere bezigheden, zoals schrijven en lezingen geven. Ook de Baarnse romanschrijver Stefan Popa heeft, zij het met enige tegenzin, moeten besluiten om de jury te verlaten. Hij heeft het te druk met zijn werkzaamheden, waaronder ook het schrijven aan zijn vierde roman gerekend moet worden. Gelukkig zijn voor hen kundige en betrokken kandidaten in de plaats gekomen. Cees Roodnat gaat vanuit zijn kennis en ervaring als dramadocent de jury versterken, samen met Sandra van Berkum, die haar veelzijdigheid als kunsthistorica en publiciste zal inbrengen om de jury te completeren. Na de sluiting op 7 juli zal het eindberaad van de jury bepalen wie de winnaars zijn en wie deze groep aanvullen tot twaalf genomineerden. Dit dozijn is kandidaat voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

De ontmoeting
Het thema van dit jaar, De ontmoeting, is breed gekozen zodat het niet moeilijk moet zijn om, al of niet uit eigen ervaring, daar een verhaal over te schrijven. Hoe boeiend en verrassend en hoe goed geschreven het moet zijn om tot hoge beoordeling te komen is aan de jury om te beoordelen. Dit gebeurt geheel objectief omdat de verhalen onder nummer en uitsluitend met de eigen titel van de auteur aan de juryleden worden aangeboden. “Het zou mooi zijn als meer scholieren een verhaal inzonden. Zij moeten op school hoe dan ook stelopdrachten uitvoeren, dus waarom niet over het jaarthema van de Baarnse Literatuurpijs?”, aldus Dick Vermeij, die voor de zevende keer probeert om meer jongeren via de scholen te (laten) prikkelen om deel te nemen.

Binnenkort zullen de posters op verscheidene plaatsen in Baarn te zien zijn. Coördinator Thea Kramer: “Je hoeft niet per se te winnen om toch veel voldoening te ontlenen aan het meedoen alleen al.” Met een dergelijke Olympische visie zullen veel lezers zich wellicht verleid voelen om dit jaar ook deel te nemen. De jury is er klaar voor.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.