Fotowedstrijd 2020

Winnaars fotowedstrijd 2020: Buitengewoon Baarn

De eerste editie van de fotowedstrijd georganiseerd door Stichting Cultureel Festival Baarn is een groot succes. Een unieke manier om Baarn te zien door de ogen van haar inwoners. Geheel passend bij de huidige tijd is er gekozen voor het thema ‘Buitengewoon Baarn’ en dat Baarn een buitengewoon dorp is, is terug te zien in de prachtige foto’s die de organisatie heeft mogen ontvangen. Bekijk hieronder de top 15 mooiste foto’s die we hebben ontvangen.

De jury bestaande uit de vaste fotografen van het festival, Gaston Lamaitre, Ingeborg Spandaw, Rob Valkenburg, Maarten Eykman en Lisanne van den Broek, hebben alle foto’s uitgebreid beoordeeld op techniek, creativiteit en thema.

6 - Logan Bouwmeester - 2992_1600_900

Winnaars fotowedstrijd 2020

In 2020 was het thema “Buitengewoon Baarn”. Over de top drie foto’s heeft de jury het volgende te zeggen.

1e plaats – Gijs Huurneman
Gewoon buiten, buitengewoon vastgelegd. Daarmee behoeft het thema, ‘Buitengewoon Baarn’ niet verder worden uitgelegd. De foto is
doordacht; de symmetrie is mooi gedaan en de afwisseling met de lichte lucht en de donkere grond werkt heel goed. De zon en de grote wolkenpartij houden elkaar
goed in evenwicht. De niet standaard verhouding is fijn voor het oog. Je blik gaat steeds weer naar het drietal, ondersteund door de ‘richting’ van de wolkpartij
en de warme zonnestralen. Bovendien is de foto ook technisch goed; de zon is niet overbelicht en her donkere bos behoudt zijn structuur. De afstand tussen
het drietal is een subtiele verwijzing naar het ‘nieuwe-normaal’.

2e plaats – Jolanda Bont
Buitengewoon vastgelegd, maar minder ‘gewoon buiten’. Gemaakt bij het Baarnse bosbad, maar dan in een buitengewone situatie, helemaal leeg. De foto is duidelijk in scene gezet,  maar geeft de indruk van een precies gevangen moment. De ‘Miami Vice’ kleurstelling doet denken aan een warm buitenland. De entourage werkt mooi vervreemdend. De jongen, die dromerig en weemoedig verlangt naar het water en gezelschap, trekt je aandacht, ondersteund door het lijnenspel. Ook technisch goed uitgevoerd.

3e plaats – Jelle Bont
Wederom buitengewoon vastgelegd en met 13 jaar is deze foto gemaakt door één van de jongste deelnemers. Wat opvalt is het spel met de scherptediepte, hiermee bepaald de fotograaf de aandacht. In dit geval de (sport)schoen, die verwijst naar buiten, evenals de omgeving. De schuine lijnen versterken het beeld en de kijkrichting van de jongen. Het standpunt is origineel en draagt bij aan het verhaal in de foto: wat ziet de jongen.

Hoe ziet Buitengewoon Baarn eruit?

Binnen blijven, afstand houden. Alle klusjes klaar en alle spelletjes gespeeld. Wat nu? Stichting Cultureel Festival schiet te hulp en daagt alle Baarnaars uit met een fotowedstrijd: Pak je camera (of fototoestel) en schiet een plaatje van jouw buitengewone Baarn.

Fotografen van alle leeftijden
Fotografeer wat jij Buitengewoon Baarns vindt en stuur je foto in tussen 15 mei en 15 juni naar www.cultureelfestival.nl/fotowedstrijd. Baarnaars van alle leeftijden mogen meedoen, dus kom in actie en maak kans op één van de mooie prijzen zoals een afdruk van jouw foto op een spandoek of canvas, filmkaartjes (gesponsord door Theater de Speeldoos Baarn) en consumpties voor het Cultureel Festival Baarn 2021.

Vakjury
Een vijfkoppige jury beoordeelt alle foto’s anoniem op drie criteria; techniek, thema en artisticiteit. De jury bestaat uit de vaste festivalfotografen van Cultureel Festival Baarn: Ingeborg Spandaw, Rob Valkenburg, Gaston Lamaitre, Maarten Eykman en Lisanne van den Broek. Uiteraard houdt de jury rekening met de leeftijd van de fotograaf.

Winnaars op spandoek
De mooiste foto’s uit de wedstrijd worden deze zomer door het hele dorp opgehangen. Tien van de allermooiste worden afgedrukt op grote spandoeken. Deze levensgrote afbeeldingen worden in augustus op opvallende plekken in het dorp opgehangen. Ze vrolijken zo enkele weken ons mooie dorp op.

Alles op een rijtje
Maak een foto met als thema: Buitengewoon Baarn
Insturen tussen 15 mei en 15 juni op de pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *