Over Stichting Cultureel Festival Baarn

De stichting

Sinds 1998 organiseert de Stichting Cultureel Festival Baarn een jaarlijks evenement in het centrum van Baarn waar iedereen op cultureel gebied zich kan en mag presenteren. Wat oorspronkelijk begon als een kleinschalige kunstmarkt is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardig festival met muziek, kunst en cultuur. Het festival heeft als doel om zowel de cultuur als het vrijwilligerswerk in Baarn en regio te promoten en te stimuleren. Inwoners van Baarn en omgeving kunnen zo genieten van muziek, kunst en cultuur. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.
Het Cultureel Festival vindt altijd plaats in het eerste weekend van september. De festiviteiten vinden plaats in het centrum van Baarn en in de Pekingtuin, een prachtig park met een vast podium. De afgelopen jaren bestond het festival uit PekingPop, Klassiek Podium, KorenPodium, Baarnse Literatuurprijs, PopPodium, DansPodium, CultuurPodium, Kunstmarkt, KinderPlein en Welzijns- en Vrijwilligersmarkt.
Stichting Cultureel Festival richt zich op het laagdrempelig aanbieden van projecten van zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit, maar tegelijk ook op het bieden van een kans aan plaatselijk aankomend talent, zowel op muzikaal als artistiek gebied. Bovendien bieden wij de kans aan stichtingen en verenigingen om zich te presenteren tijdens het festival.

De vrijwilligers

De stichting bestaat uit een klein bestuur en een groep vaste vrijwilligers die elk jaar het festival organiseren. Zo zijn er vrijwilligers voor het coördineren van de diverse markten, het maken van een programma, het regelen van drukwerk enz. Op de dagen dat het festival plaatsvindt zijn er ongeveer 50 extra vrijwilligers die meehelpen. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat artiesten worden ontvangen en deelnemers van de markten hun plek kunnen vinden. Dankzij deze groep enthousiaste vrijwilligers bestaat het Cultureel Festival al 20 jaar!
Als het je leuk lijkt om mee te helpen met de voorbereidingen of op de dag zelf, bekijk dan onze vacatures.

Cultuurprijs

Cultuurprijs Baarn In 2015 hebben wij de Cultuurprijs van Baarn gewonnen. Dit is een prijs voor een organisatie of particulier ‘die zich aanhoudend en onbaatzuchtig heeft ingezet voor het culturele leven in de ruimste zin in de gemeente Baarn en heeft als doel het kunst- en cultuurleven in Baarn in brede zin te stimuleren’.
Stichting Cultureel Festival Baarn ontving de Cultuurprijs omdat wij volgens de jury al jaren met veel succes een brede doelgroep bereiken en verbinden door middel van sport, dans, muziek, theater en andere culturele uitingen. Dit alles dankzij de inzet van een grote en diverse groep van vrijwilligers. Elk jaar ontvangt de winnaar een kunstwerk van een Baarnse kunstenaar. Dit jaar was dat ‘The Trophy’ van Natasja van der Meer. Deze gouden beker bestaat uit talrijke glanzende goudkleurige kralen. De kralen staan symbool voor mensen die samen tot een prachtig resultaat komen.