Samadhi Dance Company o.l.v. Vraja Sundari Keilman is een modern dansgezelschap gevestigd in Amsterdam en Baarn. De company is bekend voor haar werk met artiesten in andere disciplines en de fusie van verschillende dansstijlen. Vooral de keuze van muziek is van groot belang bij de producties van het gezelschap. Op het Cultureel Festival zullen zij de dansvoorstelling ‘Hanuman’ laten zien.

Hanuman – het verhaal

‘Hanuman’ is geïnspireerd door de ‘Hanuman Chalisa’ waarin de heldendaden van Hanuman uit de ‘Ramayana’ worden bezongen. De Ramayana geschreven door Valmiki is een eeuwenoud symbolisch verhaal en is een van de belangrijkste en meest geliefde verhalen uit het oude India.
Als oudste zoon is Rama opvolger van de koning. Door een truc wordt zijn vader gedwongen om hem 14 jaar lang in ballingschap het bos in te sturen. Zijn broer Lakshman en Rama’s geliefde Sita vergezellen hem hierbij. Op een dag wordt Sita in een valstrik gelokt door een demon vermomd als een gouden hert. Zij raakt in de ban van dit mooie hert en dringt Rama erop aan het hert te vangen. Wanneer Rama erop af gaat, neemt het hert de stem aan van Rama en schreeuwt om hulp. Hierdoor zijn Sita en Lakshman in de veronderstelling dat Rama in nood verkeert en Sita dwingt Lakshman achter zijn broer aan te gaan. De demonenkoning Ravana ziet nu de kans Sita te ontvoeren naar zijn koninkrijk Lanka.
Ontzet sluiten Rama en Lakshman een verbond met de apenkoning Sugriva om Sita terug te vinden. Hierbij geeft Rama de apensoldaat Hanuman zijn ring mee om Sita te tonen dat hij een afgevaardigde is van Rama. Hanuman, de sterkste soldaat van de apenkoning vindt Sita op Lanka en prepareert de weg voor Rama. Door een brug te bouwen van drijvende rotsblokken komen Rama en het leger in Lanka. Lakshman neemt hier het voortouw en gaat het gevecht aan met Ravana, maar wordt hierbij gedood. Hanuman laat zich echter niet uit het veld slaan en springt naar de Himalaya’s om een berg terug te brengen waarop helende kruiden zich bevinden die Lakshman weer tot leven wekken. Op het hoogtepunt van de aanval wordt Ravana van zijn lijden verlost door Rama om de vrede in Lanka te herstellen. Rama is eindelijk weer bij zijn geliefde Sita en keert terug naar zijn familie. Hier wordt hij tot koning gekroond en trouwt hij met zijn Sita.

Symbolische vertaling van de Ramayana:

Samadhi Dance Company

Rama is het Bewustzijn wat op aarde komt in de vorm van een mens. Hij is voorbestemd om koning te worden, maar eerst moet hij beproevingen en ballingschap doorstaan. Hij wordt gedwongen het onderbewustzijn (bos) in te gaan waarbij hij zijn Ziel (Sita) kwijtraakt. Via het Lichaam op aarde (Hanuman) vindt hij zijn Ziel (Sita) terug en kan hij zijn Ego (Ravana) bedwingen. Hanuman (lichaam, dienstbaarheid en daadkracht) is de uitvoerder van de ideeën van Rama (bewustzijn). Alleen via het lichaam en daadkracht (Hanuman) kan het bewustzijn (Rama) herenigd worden met de Ziel.

De voorstelling ‘Hanuman’ begint met het verzoek van moeder Aarde (Bhumi) aan de heerser van het universum (Vishnu) om de planeet te redden van de slechtaardige Koning Ravana. Hierop volgt de geboorte van Sita en de liefdevolle ontmoeting van Sita en Rama. Door middel van dans worden Rama’s avonturen op eigenzinnig- en creatieve wijze vertaald. De choreografie en virtuoze muziek nemen je mee op een spannende reis door de uiteenlopende beproevingen en overwinningen van onze epische helden.

www.samadhidancecompany.nl
facebook.com/samadhidancecompanynl

<< Terug naar het overzicht