Samadhi Dance Company

Samadhi Dance Company o.l.v. Vraja Sundari Keilman is een modern dansgezelschap gevestigd in Amsterdam en Baarn. De company is bekend voor haar werk met artiesten in andere disciplines en de fusie van verschillende dansstijlen. Vooral de keuze van muziek is van groot belang bij de producties van het gezelschap. Op het Cultureel Festival zullen zij de dansvoorstelling ‘Hanuman’ laten zien.

Hanuman – het verhaal

‘Hanuman’ is geïnspireerd door de ‘Hanuman Chalisa’ waarin de heldendaden van Hanuman uit de ‘Ramayana’ worden bezongen. De Ramayana geschreven door Valmiki is een eeuwenoud symbolisch verhaal en is een van de belangrijkste en meest geliefde verhalen uit het oude India.
Als oudste zoon is Rama opvolger van de koning. Door een truc wordt zijn vader gedwongen om hem 14 jaar lang in ballingschap het bos in te sturen. Zijn broer Lakshman en Rama’s geliefde Sita vergezellen hem hierbij. Op een dag wordt Sita in een valstrik gelokt door een demon vermomd als een gouden hert. Zij raakt in de ban van dit mooie hert en dringt Rama erop aan het hert te vangen. Wanneer Rama erop af gaat, neemt het hert de stem aan van Rama en schreeuwt om hulp. Hierdoor zijn Sita en Lakshman in de veronderstelling dat Rama in nood verkeert en Sita dwingt Lakshman achter zijn broer aan te gaan. De demonenkoning Ravana ziet nu de kans Sita te ontvoeren naar zijn koninkrijk Lanka.
Ontzet sluiten Rama en Lakshman een verbond met de apenkoning Sugriva om Sita terug te vinden. Hierbij geeft Rama de apensoldaat Hanuman zijn ring mee om Sita te tonen dat hij een afgevaardigde is van Rama. Hanuman, de sterkste soldaat van de apenkoning vindt Sita op Lanka en prepareert de weg voor Rama. Door een brug te bouwen van drijvende rotsblokken komen Rama en het leger in Lanka. Lakshman neemt hier het voortouw en gaat het gevecht aan met Ravana, maar wordt hierbij gedood. Hanuman laat zich echter niet uit het veld slaan en springt naar de Himalaya’s om een berg terug te brengen waarop helende kruiden zich bevinden die Lakshman weer tot leven wekken. Op het hoogtepunt van de aanval wordt Ravana van zijn lijden verlost door Rama om de vrede in Lanka te herstellen. Rama is eindelijk weer bij zijn geliefde Sita en keert terug naar zijn familie. Hier wordt hij tot koning gekroond en trouwt hij met zijn Sita.

Symbolische vertaling van de Ramayana:

Samadhi Dance Company

Rama is het Bewustzijn wat op aarde komt in de vorm van een mens. Hij is voorbestemd om koning te worden, maar eerst moet hij beproevingen en ballingschap doorstaan. Hij wordt gedwongen het onderbewustzijn (bos) in te gaan waarbij hij zijn Ziel (Sita) kwijtraakt. Via het Lichaam op aarde (Hanuman) vindt hij zijn Ziel (Sita) terug en kan hij zijn Ego (Ravana) bedwingen. Hanuman (lichaam, dienstbaarheid en daadkracht) is de uitvoerder van de ideeën van Rama (bewustzijn). Alleen via het lichaam en daadkracht (Hanuman) kan het bewustzijn (Rama) herenigd worden met de Ziel.

De voorstelling ‘Hanuman’ begint met het verzoek van moeder Aarde (Bhumi) aan de heerser van het universum (Vishnu) om de planeet te redden van de slechtaardige Koning Ravana. Hierop volgt de geboorte van Sita en de liefdevolle ontmoeting van Sita en Rama. Door middel van dans worden Rama’s avonturen op eigenzinnig- en creatieve wijze vertaald. De choreografie en virtuoze muziek nemen je mee op een spannende reis door de uiteenlopende beproevingen en overwinningen van onze epische helden.

www.samadhidancecompany.nl
facebook.com/samadhidancecompanynl

<< Terug naar het overzicht

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.