Samadhi Dance Company

Samadhi Dance Company o.l.v. Vraja Sundari Keilman is een modern dansgezelschap gevestigd in Amsterdam en Baarn. De company is bekend voor haar werk met artiesten in andere disciplines en de fusie van verschillende dansstijlen. Vooral de keuze van muziek is van groot belang bij de producties van het gezelschap. Op het Cultureel Festival zullen zij de dansvoorstelling ‘Hanuman’ laten zien.

Hanuman – het verhaal

‘Hanuman’ is geïnspireerd door de ‘Hanuman Chalisa’ waarin de heldendaden van Hanuman uit de ‘Ramayana’ worden bezongen. De Ramayana geschreven door Valmiki is een eeuwenoud symbolisch verhaal en is een van de belangrijkste en meest geliefde verhalen uit het oude India.
Als oudste zoon is Rama opvolger van de koning. Door een truc wordt zijn vader gedwongen om hem 14 jaar lang in ballingschap het bos in te sturen. Zijn broer Lakshman en Rama’s geliefde Sita vergezellen hem hierbij. Op een dag wordt Sita in een valstrik gelokt door een demon vermomd als een gouden hert. Zij raakt in de ban van dit mooie hert en dringt Rama erop aan het hert te vangen. Wanneer Rama erop af gaat, neemt het hert de stem aan van Rama en schreeuwt om hulp. Hierdoor zijn Sita en Lakshman in de veronderstelling dat Rama in nood verkeert en Sita dwingt Lakshman achter zijn broer aan te gaan. De demonenkoning Ravana ziet nu de kans Sita te ontvoeren naar zijn koninkrijk Lanka.
Ontzet sluiten Rama en Lakshman een verbond met de apenkoning Sugriva om Sita terug te vinden. Hierbij geeft Rama de apensoldaat Hanuman zijn ring mee om Sita te tonen dat hij een afgevaardigde is van Rama. Hanuman, de sterkste soldaat van de apenkoning vindt Sita op Lanka en prepareert de weg voor Rama. Door een brug te bouwen van drijvende rotsblokken komen Rama en het leger in Lanka. Lakshman neemt hier het voortouw en gaat het gevecht aan met Ravana, maar wordt hierbij gedood. Hanuman laat zich echter niet uit het veld slaan en springt naar de Himalaya’s om een berg terug te brengen waarop helende kruiden zich bevinden die Lakshman weer tot leven wekken. Op het hoogtepunt van de aanval wordt Ravana van zijn lijden verlost door Rama om de vrede in Lanka te herstellen. Rama is eindelijk weer bij zijn geliefde Sita en keert terug naar zijn familie. Hier wordt hij tot koning gekroond en trouwt hij met zijn Sita.

Symbolische vertaling van de Ramayana:

Samadhi Dance Company

Rama is het Bewustzijn wat op aarde komt in de vorm van een mens. Hij is voorbestemd om koning te worden, maar eerst moet hij beproevingen en ballingschap doorstaan. Hij wordt gedwongen het onderbewustzijn (bos) in te gaan waarbij hij zijn Ziel (Sita) kwijtraakt. Via het Lichaam op aarde (Hanuman) vindt hij zijn Ziel (Sita) terug en kan hij zijn Ego (Ravana) bedwingen. Hanuman (lichaam, dienstbaarheid en daadkracht) is de uitvoerder van de ideeën van Rama (bewustzijn). Alleen via het lichaam en daadkracht (Hanuman) kan het bewustzijn (Rama) herenigd worden met de Ziel.

De voorstelling ‘Hanuman’ begint met het verzoek van moeder Aarde (Bhumi) aan de heerser van het universum (Vishnu) om de planeet te redden van de slechtaardige Koning Ravana. Hierop volgt de geboorte van Sita en de liefdevolle ontmoeting van Sita en Rama. Door middel van dans worden Rama’s avonturen op eigenzinnig- en creatieve wijze vertaald. De choreografie en virtuoze muziek nemen je mee op een spannende reis door de uiteenlopende beproevingen en overwinningen van onze epische helden.

www.samadhidancecompany.nl
facebook.com/samadhidancecompanynl

<< Terug naar het overzicht

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.