Baarn bruist meer dan ooit

19e cultureel festival op vrijdag 1 en zaterdag 2 september
Een wervelend weekend vol klassiek, pop, kunst en sport

Danscrews, swingende bands en klassiek ballet begeleid door een blazersensemble. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de vijftig optredens waarmee Baarn uit zijn voegen zal barsten tijdens Cultureel Festival Baarn. Niemand kan eromheen: op 1 en 2 september bruist Baarn meer dan ooit.

Werkelijk iedereen die in Baarn actief is op gebied van klassieke muziek, beeldende kunst, theater, popmuziek, literatuur en sport zal zich presenteren. Daarnaast geven organisaties voor vrijwilligers en zorg en welzijn een inkijkje in hun waardevolle bijdrage een de Baarnse cultuur. Met unieke optredens, gezellige markten en nieuwe (kinder)activiteiten laat Baarn zien waarom het hier zo vorstelijk wonen is.

Opening op vrijdagavond
Het festival beleeft op vrijdag 19.00 uur een swingende start met PekingPop. Tot 23.00 uur zijn er diverse muziek- en dansoptredens in de Pekingtuin van onder meer de band Hillback, Balletschool Marut Jorquera en Kid Harlequin.

Struinen tussen de kraampjes
Op zaterdag is het tegen de muzikale achtergrond heerlijk struinen over de diverse markten op De Brink, in de Laanstraat en in de Pekingtuin. Op de kunstmarkt presenteren 40 kunstenaars hun meest recente werk. Daarnaast is er een Zorg&WelzijnPlein, een VrijwilligersPlein een CultuurPlein, een KinderPlein en een SportPlein. Op zaterdag vindt ook de prijsuitreiking van de Baarnse Literatuurprijs plaats. Het podium in de Laanstraat is de hele dag aan theatermakers en singer-songwriters.

Van Notenkraker tot lampionnenoptocht
Niet te missen, en een absolute aanrader voor kinderen, is de uitvoering van de Notenkraker op zaterdag om 11.00 uur in de Pauluskerk. Rani Art en dansers van Balletschool Marut Jorquera dansen een choreografie muziek uit de Notenkraker. De dans van de Mirlitons (de rietfluitdansers) en de Russische, Spaanse, Chinese en Arabische dansen zijn te zien in een choreografie van Rasarani Keilman. De muziek van Tchaikovsky wordt gespeeld door het Symfonisch Blazers Collectief Nederland onder leiding van Henk de Graaf.
Na dit optreden kunnen de kinderen rechtstreeks door naar de Pekingtuin waar het team van Happy Kids hen helpt een knotsgekke lampion in elkaar te knutselen voor de optocht van zaterdagavond. De organisatie van het Cultureel Festival blaast de legendarische Koninginnedag-lampionnenoptocht nieuw leven in met deze spannende wandeling in het donker en aansluitend een optreden in de Pekingtuin van danscrew Lets Dance. Verzamelen om 19.30 uur op de Brink met een (zelfgemaakte) led-lampion. Ouders kunnen de kinderen om 21.00 uur weer ophalen in de Pekingtuin of gezellig meelopen.

Zaterdagavond: spetterende slotoptreden van MUCK
Het festival wordt zaterdagavond afgesloten met een slotoptreden van 22.00 tot 23.00 uur door de band MUCK, winnaar van ‘The Clash Of The Coverbands’ in 2016 en Oerrock in 2017. MUCK is een viermans pop- en rockband uit Utrecht die al jaren de verschillende podia in Nederland onveilig maakt. MUCK brengt de beste nummers van o.a. Queen, Dire Straits, The Golden Earring, Kane en Gavin DeGraw en laat daarmee overal een onvergetelijke indruk achter. Er is slechts één motto: “We doen het goed, of we doen het niet!!!”

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 31 augustus • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 31 augustus | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.