Baarnse Literatuurprijs, populairder dan ooit

Als onderdeel van het Cultureel Festival Baarn zal op zaterdag 2 september om 11.00 uur in de Gemeentelijke trouwzaal de jaarlijkse uitreiking plaatsvinden van de Baarnse Literatuurprijs. Het is de zevende keer dat dit evenement plaats vindt. Uit de meer dan 120 inzendingen uit Nederland en België, met als thema “De ontmoeting”, blijkt wel hoezeer de populariteit van het schrijven van korte verhalen is gegroeid.

Publieksprijs
De afgelopen weken heeft een deskundige jury de winnaars vastgesteld en een short list aangevuld tot twaalf inzendingen voor de Publieksprijs. Deze verhalen zijn gepubliceerd, zowel in de Baarnsche Courant als op de websites van de Courant en het Cultureel Festival. Tevens liggen de twaalf verhalen ter inzage in de plaatselijke bibliotheek.
Het lezend publiek kan vanaf zaterdag 19 tot en met donderdag 31 augustus een voorkeursstem uitbrengen op de site van de Baarnsche Courant. Het verhaal met de meeste stemmen ontvangt de Publieksprijs.

Gastspreker: Pia de Jong
Tot grote vreugde van de organisatie heeft zij de schrijfster Pia de Jong bereid gevonden bij deze gelegenheid een voordracht te houden. Zij is bekend van haar columns in NRC Handelsblad, haar romans “Lange Dagen” en “Dieptevrees”, en het boek over haar dochter “Charlotte”. Haar toespraak draagt als toepasselijke titel “Een inspirerende prijs”.

Bekendmaking van de winnaars, uitreiking van de oorkondes
Tijdens de feestelijke bijeenkomst op zaterdag 2 september zullen de door de jury als winnaars aangemerkte verhalen worden voorgelezen. Daarna zal burgemeester Mark Röell tijdens dit vrij toegankelijke samenzijn de oorkondes uitreiken.

Muzikale omlijsting
De bijeenkomst wordt omlijst met muziek, een feestelijke entrada door een koperensemble bij aankomst in het gemeentehuis en bijdragen van een klarinetkwartet tussen de onderdelen van het programma.

Kunstwerk
Voor de auteur van het winnende korte verhaal heeft, evenals als vorig jaar, de organisatie drie kunstwerken van Baarnse kunstenaars geselecteerd. Hieruit kan de winnaar een keuze maken. De werken zijn van Wilmar Dolman, Albert van der Heide en Humphrey Bennett.
Wilmar Dolmans werk kenmerkt zich door bewerkingen van gevonden hout met respect voor de natuurlijke vorm.
Albert van der Heide is een veelzijdig kunstenaar die naast schilderen, tekenen en aquarelleren ook beeldhouwt.
Het werk van Humphrey Bennett heeft zijn zwaartepunt in tekenen en grafische technieken. 22 aug. 2017

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.