Bekroning door vakjury, een goed bewaard geheim

De jury van het jongste onderdeel van het Cultureel Festival Baarn (CFB) heeft, nu voor het zesde jaar, uit de vele tientallen korte verhalen de winnaars aangewezen in de categorieën volwassenen en jongeren. Wie dat zijn, wordt op zaterdag 3 september in de Trouwzaal van het gemeentehuis bekend gemaakt bij de prijsuitreiking. Dat is een vast onderdeel van het festival, dat Baarn die hele dag in aangename beroering zal brengen. Genodigden en andere belangstellenden zullen dan verwelkomd worden door de coördinatoren Thea Kramer en Dick Vermeij, die de auteurs en de jury zal voorstellen in een boeiend programma met muziek en voorgelezen winnende verhalen.

Twaalf verhalen zorgvuldig genomineerd
Onder voorzitterschap van Frits Booy heeft de jury naast de winnaars ook een aantal extra verhalen uit het rijke aanbod geselecteerd om het dozijn vol te maken dat aan het lezerspubliek zal worden gepresenteerd. Deze verhalen, over het thema De oproep, worden in volstrekt willekeurige volgorde aangeboden op onze website, de site van vaste partner de Baarnsche Courant en vanaf maandag 8 augustus ook in druk in de krant zelf en in de bibliotheek. In ieder nummer verschijnen twee verhalen, zes per week. Na twee weken, dus op 19 augustus, zijn alle twaalf creaties gepubliceerd. Lezers kunnen hun stem voor het beste verhaal van dit jaar uitbrengen op de website van dit blad. De uitslag wordt bekendgemaakt bij de prijsuitreiking op 3 september.

Sponsoren
Zoals het hele festival kan ook dit onderdeel niet zonder sponsoring. De gemeente levert de feestelijke locatie en bloemen voor alle genomineerden en bovendien een burgemeester die niet alleen de prijzen uitreikt maar ook alle nominaties leest. De winnaars ontvangen een pakketje met interessant materiaal van boekhandel Den Boer en de Baarnse uitgeverij PROMINENT, die naast proza en poëzie ook belangwekkende uitgaven verzorgt over achtergronden van schrijvers. Binnenkort komt bij hen Glorieus Baarn en Lage Vuursche uit.
De jury, die al het werk met veel plezier maar belangeloos doet, wordt door Brassen op de Brink op een gezellige lunch getrakteerd en Hamelink biedt bezoekers van de prijsuitreiking een kop koffie aan met wat lekkers. De Speeldoos levert bonnen voor een voorstelling en zo kan de schrijfwedstrijd met krappe beurs dank zij hulp van buitenaf toch iets leuks bieden, maar een echte prijs voor de winnaar lag buiten bereik. “Doordat Comfort Advies uit Soest, aanbieder van zorg- en hulpmiddelen, en uitgeverij MARMER uit Baarn zich aandienden, kunnen wij de winnaar van 2016 voor het eerst een Baarns kunstwerk als prijs overhandigen. “Ik dacht dat de uitgevers uit Baarn waren weggetrokken, maar ineens is daar Marmer, met ons jurylid en schrijver Stefan Popa in het fonds en een reeks andere romans, thrillers en jeugdverhalen”, aldus Dick Vermeij. The Kramer vult hem aan: “Na zes jaar mogen wij onze ondersteuners best wel eens in het zonnetje zetten. Sponsoren, bedankt.”

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.