Bekroning door vakjury, een goed bewaard geheim

De jury van het jongste onderdeel van het Cultureel Festival Baarn (CFB) heeft, nu voor het zesde jaar, uit de vele tientallen korte verhalen de winnaars aangewezen in de categorieën volwassenen en jongeren. Wie dat zijn, wordt op zaterdag 3 september in de Trouwzaal van het gemeentehuis bekend gemaakt bij de prijsuitreiking. Dat is een vast onderdeel van het festival, dat Baarn die hele dag in aangename beroering zal brengen. Genodigden en andere belangstellenden zullen dan verwelkomd worden door de coördinatoren Thea Kramer en Dick Vermeij, die de auteurs en de jury zal voorstellen in een boeiend programma met muziek en voorgelezen winnende verhalen.

Twaalf verhalen zorgvuldig genomineerd
Onder voorzitterschap van Frits Booy heeft de jury naast de winnaars ook een aantal extra verhalen uit het rijke aanbod geselecteerd om het dozijn vol te maken dat aan het lezerspubliek zal worden gepresenteerd. Deze verhalen, over het thema De oproep, worden in volstrekt willekeurige volgorde aangeboden op onze website, de site van vaste partner de Baarnsche Courant en vanaf maandag 8 augustus ook in druk in de krant zelf en in de bibliotheek. In ieder nummer verschijnen twee verhalen, zes per week. Na twee weken, dus op 19 augustus, zijn alle twaalf creaties gepubliceerd. Lezers kunnen hun stem voor het beste verhaal van dit jaar uitbrengen op de website van dit blad. De uitslag wordt bekendgemaakt bij de prijsuitreiking op 3 september.

Sponsoren
Zoals het hele festival kan ook dit onderdeel niet zonder sponsoring. De gemeente levert de feestelijke locatie en bloemen voor alle genomineerden en bovendien een burgemeester die niet alleen de prijzen uitreikt maar ook alle nominaties leest. De winnaars ontvangen een pakketje met interessant materiaal van boekhandel Den Boer en de Baarnse uitgeverij PROMINENT, die naast proza en poëzie ook belangwekkende uitgaven verzorgt over achtergronden van schrijvers. Binnenkort komt bij hen Glorieus Baarn en Lage Vuursche uit.
De jury, die al het werk met veel plezier maar belangeloos doet, wordt door Brassen op de Brink op een gezellige lunch getrakteerd en Hamelink biedt bezoekers van de prijsuitreiking een kop koffie aan met wat lekkers. De Speeldoos levert bonnen voor een voorstelling en zo kan de schrijfwedstrijd met krappe beurs dank zij hulp van buitenaf toch iets leuks bieden, maar een echte prijs voor de winnaar lag buiten bereik. “Doordat Comfort Advies uit Soest, aanbieder van zorg- en hulpmiddelen, en uitgeverij MARMER uit Baarn zich aandienden, kunnen wij de winnaar van 2016 voor het eerst een Baarns kunstwerk als prijs overhandigen. “Ik dacht dat de uitgevers uit Baarn waren weggetrokken, maar ineens is daar Marmer, met ons jurylid en schrijver Stefan Popa in het fonds en een reeks andere romans, thrillers en jeugdverhalen”, aldus Dick Vermeij. The Kramer vult hem aan: “Na zes jaar mogen wij onze ondersteuners best wel eens in het zonnetje zetten. Sponsoren, bedankt.”

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 31 augustus • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 31 augustus | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.