Twijfels – Anne Borneman (scholieren, eervolle vermelding)

Eervolle vermelding, categorie scholieren

De wolken trokken over terwijl ik op mijn rug lag en er vormen probeerde in te zien. Ik had ergens gelezen dat je je weer even kind zou voelen, wanneer je dit deed. Het was nog niet zo lang geleden dat ik een kind was geweest, maar ik miste het nu al. Het was lastig om de vormen te onderscheiden. Het waren vlekken, maar geen vormen. Het frustreerde me dat ik het bijna was afgeleerd.
De energie die ik vanochtend nog in mijn lichaam had gehad, stroomde uit mij de grond in. Ik lag volkomen stil, voelde mezelf steeds zwaarder worden en zag hoe het wolkenkonijn op een boom leek, wanneer je met je ogen kneep.
Ze hadden me vaak gevraagd wat ik wilde worden later, vooral nu ik naar het laatste schooljaar ging. Iedere verjaardag werd het onderwerp weer aangesneden. Beleefd had ik altijd antwoord gegeven met een studie die netjes binnen mijn zelf uitgekozen profiel paste. Ik heb altijd al binnen de lijntjes gekleurd.
De creativiteit die ik als kind nog had gehad stroomde samen met de energie de aarde in en voedde de bomen, die steeds hoger en hoger werden. Ik zou me willen overgeven aan de natuur en erin opgaan, verdwijnen uit deze wereld en mijn energie en creativiteit weer terug willen vinden.
Sommigen raakten gemotiveerd van afwijzingen, ook dat had ik ergens gelezen. Voor mij werkte het niet zo. Met elke afwijzing kwam de bevestiging dat ik niet goed genoeg was en raakte de bron van inspiratie langzaam uitgeput. Ik raakte gefrustreerd, kwam in een niet te doorbreken cirkel en wist dat ik enkele sporen van ambitie moest uitgummen, zodat het bij een hobby zou blijven. Had ik het nou maar tegen niemand gezegd, dan was het mijn geheim gebleven.
De druk van het altijd maar leren was hoog, elk jaar sneuvelden er een groot aantal klasgenoten. Ik moest bij de top horen, anders kom je er niet. Ik wilde naar de universiteit. Ik moest mezelf bewijzen. Ik werkte harder en leerde meer. Het realisme heeft langzaam maar zeker de overhand gekregen op mijn creatieve kant.
Ik wilde niet mislukken, ik wilde niet falen, ik wilde niemand teleurstellen, ik wilde niet voor schut staan, ik wilde niet…
Een aantal jaar geleden, toen ik nog kind was, verzon ik verhalen, leerde ik voor school en hoefde ik nog niet te kiezen. Toen maakte ik me geen zorgen over mijn verdwenen creativiteit, verloren inspiratie of de ongelooflijk hoge kwaliteit waaraan het moest voldoen. Ik schreef omdat ik schreef en ik leerde omdat ik leerde.
Hoe wist je wat je wilde in het leven? Hoe kon je op deze leeftijd al een beslissing maken die het grootste deel van je leven ging beïnvloeden? Hoe wist je wanneer je volwassen was? Er was niemand die die vragen voor me kon beantwoorden, zoveel wist ik dan weer wel.
Langzaam kwam ik overeind, mijn armen vooruitstekend, eerst mijn buik, dan mijn borst en als laatste mijn hoofd. Mijn ogen hield ik gesloten, luisterend naar de vogels die wel wisten wat ze wilden. Ik boog naar voren, pakte met mijn handen met enkels vast en vouwde mezelf op. Ik wist dat er nog steeds een vonkje over was, een vonkje dat me nog steeds iedere dag toefluisterde dat ik het wel kon, een vonkje wat ervoor zorgde dat ik telkens die pen weer oppakte. Terwijl ik zo lag kon ik het in mijn hart zien flikkeren, ik zag het en ik beschermde het zorgvuldig tegen de invloeden van buitenaf. En terwijl ik zo lag, voelde ik opeens dat dat vonkje eens weer een groot vuur zou worden, net zoals toen ik nog een kind was.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.