Inzending Baarnse Literatuurprijs open

Na het eerste lustrum van de Baarnse Literatuurprijs in 2015 gaat deze schrijfwedstrijd van het plaatselijke Cultureel Festival het zesde jaar in. Met honderden bijzonder gevarieerde inzendingen en een geïllustreerde verzamelbundel met vijf jaar winnende korte verhalen heeft dit evenement zijn plaats in het literaire landschap wel verworven. Dat kan ook gezegd worden van de deelnemers, van wie enkelen overal in het land diverse prijzen en nominaties in de wacht hebben gesleept en soms zelfs de Baarnse Literatuurprijs in hun CV hebben opgenomen. De verhalenbundel Verzonnen & gewonnen is nog verkrijgbaar via o.a. de website van het Cultureel Festival.

Inzendtermijn

Ieder jaar wordt een nieuw thema opgegeven en voor dit jaar is dat De oproep. De inzendtermijn loopt van 25 april tot 4 juli. De details over de schrijfprijs, het reglement en de wijze van inzending, staan op de website van het Cultureel Festival Baarn (www.cultureelfestival.nl). Geheel in de pas met het jaarthema zal geprobeerd worden om wederom de jongeren op te roepen deel te nemen en de uitdaging aan te gaan om hun gedachten in de bevrijdende ruimte van meer dan 140 tekens te uiten. Hiertoe zullen het Baarnsch Lyceum en het Griftland College door de organisatie bezocht worden om de oproep tot schrijven kracht bij te zetten.

De ingezonden verhalen worden anoniem en onder nummer aan de jury aangeboden, waarna in eerste instantie een lijst met twaalf genomineerde verhalen zal worden samengesteld. Deze worden per traditie in zes afleveringen in de Baarnsche Courant geplaatst zodat de lezers de winnaar van de Baarnsche Courant Publieksprijs kunnen bepalen. De jury stelt de eigen winnaars vast van de te vergeven drie prijzen in de categorieën jeugd en volwassenen. Het is opmerkelijk dat de winnaar van de publieksprijs hier soms geen deel van uitmaakt. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Cultureel Festival op zaterdagochtend 3 september in de Trouwzaal van het gemeentehuis.

Ondersteuning

De Baarnse Literatuurprijs wordt door een aantal instanties ondersteund, zoals de gemeente Baarn, Bibliotheken Eemland en particuliere bedrijven en personen. Daarnaast biedt Hamelinck koffie met gebak aan voor genomineerden en bezoekers, die vaak van ver moeten komen. Brassen op de Brink verzorgt de jaarlijkse lunch voor de juryleden, die zich evenals alle andere medewerkers van het Cultureel Festival geheel belangeloos inzetten. Een overzicht van de ondersteuners wordt gegeven op de posters die binnenkort in Baarn zullen worden opgehangen en op de website van het Cultureel Festival. Baarnaars in het bijzonder worden hiermee opgeroepen om de tijd te nemen voor hun eigen gedachten en deze in persoonlijk proza in te sturen.

Zoals meestal met grootschalige en gratis toegankelijke evenementen is er voortdurend behoefte aan financiële ondersteuning en hulp bij de organisatie en vooral bij de uitvoering. Het Cultureel Festival hoopt dat de lezer dit welwillend opvat als De oproep van het seizoen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.