Johan Zonnenberg – Opname (3e prijs)

Eén foto had ik misschien nooit moeten maken, zozeer ga ik er in op. Maar dat ik het wel gedaan heb, en steeds weer doe, geeft me een intens gevoel van gelukzaligheid. Ik heb mijn bestemming bereikt.
Als beginnend fotograaf zocht ik het in weidse landschappen. Daarmee bouwde ik wel een reputatie op, maar geen gevoel van zingeving. Het voelde leeg, hoe vol het landschap ook stond met van alles. Het waren knappe composities, maar ze hadden geen kern. Althans, niet voor mij.
Ik besloot om mijn blik te versmallen, in te zoomen, want zo kun je verder doordringen en hopelijk het detail treffen dat er wel toe doet.
Bomen werden mijn onderwerp. Ik had intussen al ervaren dat het me niet ging om het maken van mooie plaatjes voor anderen, hoe strelend hun lof ook was. Wat boeide míj in bomen?
Ik merkte dat ik bomen fotografeerde alsof het mensen waren. Twee knotwilgen met lang haar? Ze moesten nodig naar de kapper. Een treurwilg die op een andere boom hangt? Die boom zegt: huil maar lekker bij mij uit.
Dat bleek het dus toch niet te zijn. Het was uiteindelijk niet het wezenlijke waar ik naar zocht, ook niet van een boom, moest ik ondanks enkele eervolle prijzen aan mezelf toegeven. Misschien was ik dichter bij de essentie gekomen, maar ik had die nog niet bereikt.
De weg leidde als vanzelf naar wat ik door mijn lens al in bomen meende te herkennen: mensen.
In het vervolg voelde ik het aan alles: mensen zijn duidelijk mijn ding.
De teleurstelling was dan ook groot dat deze weg me niet bracht naar het hart van de zaak. Beelden bleven aan de oppervlakte met al die mensen. Het was wel flitsend werk, maar ook vluchtig. Het kreeg niet de door mij zo fel begeerde diepgang.
Wanhopig vroeg ik me af of ik wel het juiste medium had gekozen bij deze ontdekkingsreis naar wat voor mij het meest waardevolle was in mijn leven. De paniek sloeg toe. Wat als de zóektocht de essentie bleek te zijn? Wat was de zin van het constante gevoel iets niet bereikt te hebben? Viel daar mee te leven?
Net als bij mijn natuuropnames besloot ik de focus te verleggen, close-ups te maken, waarmee ik door de oppervlakte van de mensenmassa heen me wellicht een weg kon banen naar dé mens.
Toen gebeurde het wonderbaarlijke. Een van de door mij vastgelegde beelden werkte als een lichtflits bij gitzwarte hemel. Het verlichtte mijn wereld totaal, en doet dat nog, dag in dag uit.
Nu val ik elke nacht onmiddellijk in een diepe slaap met het geruststellende besef dat er morgen weer een nieuwe, vertrouwde opname zal zijn die mijn dag een volmaakte glans geeft.
De volgende ochtend sta ik op met een gevoel van gelukzalige lotsbestemming. Ik ontbijt stevig, want de dag zal me heerlijk lang volledig in beslag nemen.
Als ik de opname maak, voel ik toch enige spanning. Zal het deze keer ook weer lukken? Maar de zekerheid overheerst: dit gaat goed.
Het luistert nauw, want de setting moet wel exact gelijk zijn, anders kan het onderwerp niet door de tijd heen tot zijn recht komen.
Is het saai, steeds hetzelfde onderwerp? Beslist niet. Als een klank prachtig is, kan monotonie nooit saai zijn. Dan klinkt ze in de herhaling juist betoverend.
Ik voel me als de natuurvorser die telkens het hem door en door vertrouwde terrein bezoekt, en er toch steeds een nieuw en intrigerend detail in ontdekt, al is het maar vanwege een iets andere lichtval.
Die ene opname schakel ik door naar mijn grootformaat plasmascherm. Roerloos zit ik er genietend naar te kijken tot het nacht wordt. Zoals ooit Narcissus aan zijn bron gezeten, ga ook ik, op de bank gezeten, volledig op in dit beeld, kijk ik elke dag gefascineerd naar mijn eigen, nieuwe zelfportret.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.