Lisanne Ortsen – En weg was je (1e prijs, scholieren)

Er zijn van die momenten die ervoor zorgen dat het lijkt alsof de grond onder je voeten vandaan glipt en de wereld als water door je vingers glijdt. En het vervelende daarvan is dat je het niet ziet aankomen of in de hand kan houden. Je krijgt ineens een flinke lading voor je kiezen en niemand die je even waarschuwt. Zo ook gebeurde dat die ene middag op de zolder van mijn beste vriendin. Omringd door een dozijn stoffige dozen en een aantal sport apparaten die eveneens zo verstoffen leken te zijn, kreeg ik de schrik van mijn leven.

Twee jaar geleden begon ik met een nieuwe baan en zo leerde ik mijn beste vriendin kennen. Ook zij was nieuw die dag en we kwamen op dezelfde verdieping terecht. We waren zelfs even oud. We scheelden maar twee maanden. Ik heb nooit echt goede vrienden gehad en het voelde alsof de wereld voor me open ging. Niet in je eentje naar de kroeg, sauna of de film maar ik had nu iemand met wie ik het kon delen. Natuurlijk heb ik wel vriendjes gehad maar met jongens urenlang winkelen is niet de meeste ideale dagbesteding om nader tot elkaar te komen. Net als urenlang achter de Xbox zitten omdat je perse die zombies moet doden. Nee, ik had een beste vriendin en daar was ik ontzettend blij mee.

Mijn jeugd was namelijk niet één van mijn favoriete momenten. Mijn moeder was depressief en mijn vader probeerde alles om haar beter te laten voelen maar ze wilde geen hulp. Ze wilde niet naar een psychiater en al helemaal geen medicijnen. Ze sleepte mijn vader mee de afgrond in en op een gegeven moment kon hij het niet meer aan, hoezeer ik hem ook nodig had. En op een dag was hij weg. Zomaar ineens. En hij liet ons achter. Vlak voordat mijn moeder stierf, moest ik van haar aanhoren hoe mijn vader ons verlaten had voor een ander gezin. En schijnbaar speelde dat al een lange tijd. Ik wist niet wat ik hoorde en het voelde alsof mijn hart weer opnieuw aan stukken gereten werd. Na mijn moeders begrafenis heb ik mijn gevoelens weggestopt in een doosje en de sleutel daarvan weggegooid. Als ik niemand toe zou laten in mijn leven, zou ik ook nooit meer pijn gedaan worden. Zelfs mijn liefde voor mijn vader stopte ik weg. Maar ik miste hem zo, zo erg.

Maar ik zit op zolder, stoffige dozen uit te zoeken en enigszins te organiseren omdat ze gaat verhuizen. Ik pak net een stapel papieren uit een doos wat oude facturen blijken te zijn en leg ze naast me neer. De stof vliegt mijn neusgaten zin en krijg een niesbui. Mijn vriendin begint te lachen en geeft me een zakdoekje die ik dankbaar aanpak. Dan pak ik het laatste voorwerp uit de doos, wat een fotolijstje blijkt te zijn, en werp er een korte blik op. En daar is het moment dat het zwart wordt voor mijn ogen en ik dreig de controle te verliezen. Het lijstje glipt uit mijn vingers en valt kapot op de grond. Het geluid van brekend glas zorgt ervoor dat mijn vriendin opkijkt en schrikt van mijn lijkbleke gezicht. Ze staat op, loopt naar me toe en knielt bij me neer.
“Wat is er?” vraagt ze bezorgd. Ik pak de foto die voor me ligt met trillende handen vast en bekijk hem nog eens goed. Het is hem echt. Ik wijs de man aan die helemaal rechts staat.
“Wie is dat?” Mijn vriendin kijkt me met een schuine blik aan, dat duidelijk zegt dat ze er niets van snapt. “Dat is mijn vader. Pas zestig geworden.”
Ik kijk mijn vriendin aan en het besef dringt met grote snelheid mijn hersenen binnen. Mijn vriendin. Mijn halfzus.

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 31 augustus • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 31 augustus | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.