Ronald Giphart bij prijsuitreiking Baarnse Literatuurprijs

Geen jawoord in de trouwzaal van het gemeentehuis op zaterdag 1 september, maar spanning en sensatie voor een twaalftal aspirant schrijvers. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Baarnse Literatuurprijs 2018. De prijsuitreiking begint om 11.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. De verhalencompetitie is een vast onderdeel van het Cultureel Festival en wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. De jury heeft z’n handen vol gehad aan het lezen van de meer dan 100 ingezonden verhalen rond het thema ‘metamorfose’.

Gastspreker
Net als voorgaande jaren is er een bekende gastspreker. Dit jaar komt Ronald Giphart naar Baarn. Giphart (1965) heeft zijn middelbareschooltijd op het Baarnsch Lyceum doorgebracht en verhuisde in 1987 naar Utrecht waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met ‘Ik ook van jou’. Hij schreef daarna nog een aantal romans en was redacteur van het literaire tijdschrift ‘Zoetermeer’.

Bekendmaking winnaars
De jury, bestaande uit de Baarnaars Liesbeth van Dongen, Cees Roodnat, Sandra van Berkum, Gooitzen Zwanenburg en Jos van Oord, heeft inmiddels 12 verhalen geselecteerd. Uit deze nominaties worden de winnaars van de drie juryprijzen gekozen. Burgemeester Mark Röell zal de oorkondes overhandigen. Naast de juryprijzen wordt ook de winnaar van de Baarnsche Courant Publieksprijs bekendgemaakt.

Kunstwerk kiezen
De auteur van het winnende verhaal, en dus de beste schrijver van 2018, mag zijn/haar prijs kiezen uit een selectie van drie kunstwerken van Baarnse kunstenaars: ‘Egeltje’ van Winnifred Mulders, ‘Doordruk’ van Coen Winkelman of een posterreproductie van ‘Drie Werelden’ van M.C. Escher. Op de website van de Baarnse Literatuurprijs is meer informatie over de kunstwerken te vinden.

Fotograaf Marc Deurloo

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.