De millenniummug – Romy van Dongen

Eerste prijs, categorie scholieren & Baarnsche Courant Publieksprijs

De bureaustoel van Mark draaide overuren. ‘Yes, yes,’ schreeuwde hij vol euforie, ‘wie had dat nog gedacht na al die jaren?’ Suizend kwam de bureaustoel tot stilstand. ‘Ik wel.’ grijnsde Pepijn, terwijl hij Mark een klap op zijn schouder gaf. ‘Natuurlijk flikken wij zoiets.’ Trots keken de twee collega’s naar het pietepeuterige organismetje in een petrischaaltje. Daar zat het genetisch gemodificeerde wondertje. Het bewoog, het ademde en uit de testen was gebleken dat het organisme de juiste sequentie van het DNA had overgenomen. Na enkele jaren hard werken was het ze toch echt gelukt. De millenniummug was geboren.

Het idee voor de millenniummug was eigenlijk een soort slim marketingplan van Nokia. De verkoopcijfers in de jaren ’90 vielen erg tegen. Een van de topmannen deed een oproep bij een DNA-laboratorium met de vraag of ze niet iets ingenieus konden verzinnen. Iets waardoor mensen afhankelijk werden van hun telefoon, verslaafd bijna. Dat was natuurlijk wettelijk gezien hartstikke verboden. Daarom werd in het geheim project Millennium gestart. In een ondergronds lab werkten onderzoekers keihard aan een oplossing.
Uiteindelijk hadden ze een masterplan. Een heel kleine mug, die mensen met een angel wat van de verslavende en stimulerende stof kon toedienen. Je liet de dieren los in een telefoonwinkel, ze dienden hier en daar wat prikjes toe en mensen vielen als een blok voor alle elektronica. Simpeler kon het bijna niet.

Na jaren hard werken was de millenniummug dan eindelijk klaar. ‘Ik denk dat we vanavond maar eens uit eten gaan, Pep.’ Mark liep naar de ijskast en toverde een fles whisky tevoorschijn. ‘Dat hebben we meer dan verdiend.’ Ze lachten wat stom, zetten de radio aan en zongen mee met een hitje van Guus Meeuwis. ‘Bel jij zo trouwens die man van Nokia op?’ Pepijn keek vragend naar Mark. Die zette zijn computer aan en klikte wat rond in een digitale winkelgids. ‘Ik denk dat ik morgen eerst maar langs de autodealer ga. Even een nieuwe bak uitzoeken. Wat denk jij; Mercedes of toch een Audi?’ Hij gaf zelf antwoord. ‘Audi, duh. Misschien zelfs wel twee.’
‘Maar wat als we nu gepakt worden?’ Pepijn speelde een beetje zenuwachtig met zijn pen. ‘Ik denk dat je voor zoiets zelfs de bak in kunt draaien. In plaats van dat je erin rond rijdt.’
Chagrijnig keek Mark op. ‘Gast, jij bent echt gek. Eerst ben je helemaal gelukkig met jezelf en nu wil je terugkrabbelen? Natuurlijk komt niemand daar achter. Daar zorgen we wel voor. Je bent toch geen doetje?’
Pepijn slikte; Mark had gelijk. Voor doetjes was geen plaats in de wereld van epigenetica en marketing.

Die nacht sliep Pepijn slecht. Het beeld van de mug die mensen in de telefoonwinkel stak, spookte steeds opnieuw door zijn hoofd. Stel je toch voor, je loopt rustig door de winkel. Je voelt niet dat een insect je steekt en het moment daarop wil je opeens niks anders meer dan constant je telefoon checken. Het klonk te bizar voor woorden. Dadelijk konden mensen zelfs niet meer naar het toilet zonder een telefoon. Hij zag de mensen al voor zich. Etend, douchend en bijna slapend met een telefoon in de hand. Zo kon je toch niet leven? Nee, over de risico’s van dit plan was nauwelijks nagedacht, dat moest hij toegeven. Hij zag het al helemaal voor zich, straks waren zelfs kinderen verslaafd aan telefoons. Het was levensgevaarlijk.

De volgende ochtend had Mark al iets ingesproken op zijn voicemail. ‘He, gast. We moeten vanmiddag even naar het Nederlandse hoofdkantoor komen, daar vlakbij die shoarmatent, weet je wel. De munten gaan straks flink rollen. Ik zie je, maat.’ Met fikse tegenzin stapte Pepijn in de bus richting het hoofdkantoor van Nokia. Bij het station huurde hij een fiets. Hij grabbelde naar zijn pakje Marlboro en quasi nonchalant fietste hij met de peuk in zijn mondhoek naar de ingang van het hoofdkantoor. Mark was er al.
‘Magisch,’ fluisterde hij, ’dit moment gaat iedereen in de geschiedenis straks heugen. Of eigenlijk ook weer niet, want niemand mag hier ooit achterkomen natuurlijk.’ Hij sprong nog net niet als een kleuter op en neer.
Voorzichtig nam hij een van de petrischaaltjes uit zijn aktekoffer. Het glas schitterde in het zonlicht. ‘Fantastisch,’ zei Mark, nogmaals, ’fantastisch. Nou, de verkoopcijfers van Nokia schieten zo meteen omhoog hoor. En dan zijn wij rijk.’ Maar hij had de woorden nog niet uitgesproken of zijn telefoon ging. Een oproepje van Nokia, met het verzoek of ze de millenniummuggen direct wilden vernietigen omdat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor de volksgezondheid. Mark schrok zo erg dat hij het petrischaaltje liet vallen. Hij zag al zijn dromen aan duigen vallen. ‘Kut.’ Hij vloekte, maar het was te laat. Het glas was gebroken en de piepkleine millenniummuggen vlogen pijlsnel langs de grachten, de huizen en overal heen. Naar buiten, de wijde wereld in.
En zo werden alle mensen langzaam maar zeker gevangen in het wereldwijde web.

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.