Rust, concentratie, focus. – Laurens Hoevenaren (2e prijs)

‘Aan welke kant sta jij eigenlijk Herman?’ Lucia knijpt haar ogen samen. Vier maanden geleden heeft ze haar lange haar afgeknipt en zwart laten verven. Ze ziet er uit als een overjarige punker. In niets lijkt ze nog op de foto van de volslanke vrouw die overal op internet te vinden is. Op advies van de politie en nadat er stenen door de ruiten zijn gegooid, zijn ze in Zuid-Limburg ondergedoken.
‘Dit monster is ons kind niet meer. Was het maar nooit geboren. Ik begrijp absoluut niet dat je zelfs maar overweegt om het op te zoeken. Hoe kan je!’
Stil ziet hij zijn vrouw aan. Logica is nooit haar sterkste kant geweest. Ze stopt altijd halverwege een redenering. Logica. Dat is altijd zijn houvast geweest in het leven. Natuurlijk, het leven is niet logisch, maar je kan het wel logisch proberen te maken. Actie is reactie.
‘Wij zijn als ouders verantwoordelijk voor onze zoon’, zegt hij zo kalm mogelijk. Het is zijn plicht het ook voor haar logisch te maken. ‘En dus ga ik naar Vincent toe.’
Zij spreekt alleen nog van ‘het monster.’ Het monster dat hij zo nodig op zijn twaalfde al mee moest nemen naar schietclub Wilhelm Tell. Alsof zij geen invloed en verantwoordelijkheid heeft gehad.
Logisch blijven denken. Hadden ze het kunnen weten? Wat heeft hij over het hoofd gezien? Hij bewaarde zijn geweer thuis. Keurig volgens de voorschriften: achter slot en grendel, munitie en wapen gescheiden van elkaar. De sleutel van de kluis op een plek waarvan hij dacht dat hij die als enige wist.
Hij staart naar buiten, waar een kat op een merel loert. Hij zou de kat weg moeten jagen. Hij merkt dat Lucia hem scherp observeert. Hij weet wat er komt. Jaagt hij de kat weg, dan zal ze zeggen: ‘Was je vroeger maar zo alert geweest.’ En als hij niet ingrijpt, dan zegt ze: ‘Je bent altijd al een slappeling geweest.’
Verantwoordelijkheid nemen. Vinnie is zijn jongen. Actie is reactie.
Natuurlijk heeft hij zich zorgen gemaakt toen de jongen vanaf zijn veertiende alleen nog zwarte kleren droeg. Maar in iedere klas zitten wel een paar Gothic types, zei de mentor. En is Lucia vergeten dat ze Vinnie het T-shirt cadeau deed met de tekst: ‘Say your last prayer’? Het T-shirt dat Vinnie op de fatale dag droeg. Had hij kunnen weten dat Vinnie neonazipropaganda verspreidde?
In opdracht van de psycholoog met wie hij nu zeker tien gesprekken heeft gevoerd, heeft hij alles opgeschreven wat hij zich van de jeugd van zijn zoon herinnert.
Een van zijn eerste herinneringen is dat ze samen een paar jonge vogeltjes begroeven en Vinnie er een takje bij zette. Twee weken later had hij gezien dat de aarde omgewoeld was. Toen hij Vinnie er naar vroeg, zei hij dat hij de vogeltjes had opgegraven om te zien hoe ze er nu uitzagen.
‘Hij wordt later patholoog-anatoom’, had Lucia trots gezegd. ‘Dat heeft hij vast van mij, met mijn achtergrond als laboratoriumassistent.’
Maar alle herinneringen lopen dood op vier mei.
Lucia en hij waren niet thuis geweest, ze waren naar de verjaardag van de voorzitter van de schietclub.
De stille tocht door het dorp eindigde met een kranslegging bij de kerk, vlakbij hun huis. Vinnie had alles voorbereid, hij had er met zijn mobiel zelfs een opname van gemaakt. De klanken van de Last Post verwaaiden over het plein waar ruim honderd mensen stil waren.
Toen begon het schieten.
Droog, weloverwogen, met de rust van een dartspeler.
Precies zoals hij zijn zoon heeft geleerd: rust, concentratie, focus, nu.
Rust, concentratie, focus, nu.
Rustig doorademen. Hij heeft de precisie van zijn vader, hadden ze ooit op de schietclub gezegd.
Twee keer heeft hij de film gezien. De eerste keer op het politiebureau, de tweede keer samen met de psycholoog. Bij het eerste schot keken sommigen verstoord op. Pas toen er nog twee mensen voorover op straat vielen, drong door wat er gebeurde. Leden van het fanfarekorps renden naar de deur van de kerk, trompetten kletterden over de straat, de menigte stoof uiteen, kinderen begonnen te huilen, er vielen fietsen om, een vrouw op krukken werd omver gelopen. Op de geluidsband hoorde hij hoe Vinnie rustig en regelmatig doorademde.
Rust, concentratie, focus, nu.
Zeven keer had hij geschoten; zeven dodelijke slachtoffers.
Lucia begint te huilen.
‘Vergeet hem Herman, het is ons kind niet meer.’
‘Ik zeg het je nog eenmaal, of je het nu begrijpt of niet: we blijven verantwoordelijk als ouder. En dus ga ik naar hem toe. ’
In de keuken pakt hij zijn lunchpakket in met de precisie waarmee hij tot voor kort zijn geweer weglegde. Krentenbollen, appels, een flesje water en een mes.
‘Je hoeft niet op mij te wachten. Het is een flink eind rijden, ik kom vanavond niet meer thuis.’
Vastberaden sluit hij de deur. Verantwoordelijkheid nemen.
Na vier maanden zal hij zijn zoon voor de eerste keer weer zien. Hij stelt zich voor de zoveelste keer voor hoe die eerste ontmoeting zal zijn. Hoe hij even alleen mag zijn met zijn zoon.
Rust, concentratie, focus, nu.

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.