De finale – Annette Akkerman (1e prijs)

Nog een laatste buiging. Gracieus neem ik het applaus in ontvangst. Ik blijf nog wat langer staan, genietend van het warme geluid van erkenning. Tot het punt waarop een deel van de mensen afhaakt en het geluid verstilt. De zaal is nog een zwart gat. Als de schijnwerper op mijn gezicht geleidelijk dimt, onderscheid ik dat een kwart van de rood pluchen stoelen leeg is. Het doek gaat dicht. Nog net op tijd doe ik een stap naar voren, zodat het doek achter me sluit. Enkele mensen zijn al opgestaan en maken zich op de zaal te verlaten.
Ik kijk de zaal in en monster de gezichten. Ik heb een grijs publiek, constateer ik, nu mijn toeschouwers een gelaat hebben gekregen. ‘Het is nog niet afgelopen’, zie je de mensen denken. Steeds meer mensen gaan weer zitten. Het is stil, op gekuch en geschuifel na. De mensen die de zaal al bijna verlaten hadden, komen terug in de verwachting, dat er nog wat zal gebeuren.

Dit was geen goede voorstelling. Mijn hoofd was er niet bij. Op routine kom ik een heel eind. Ik kijk naar mijn rode schoenen. Ik ben aan een nieuw paar toe, maar of dat nog rendeert? Onbewust slaak ik een diepe zucht, die door de geluidsinstallatie opgeblazen wordt. Met verbazing volg ik de zucht door de hele zaal. Meer gekuch. Het publiek is niet op zijn gemak. Als vanzelf steek ik mijn hand op. Geen groet. Meer een gebaar van ‘wacht’.

Ik neem mijn hoed van mijn hoofd en bekijk het zorgvuldig. Het is eigenlijk een veel te klein hoedje. De binnenkant is wit van de schmink. Ik laat mijn vinger over de vette substantie gaan. Ik heb nog steeds de aandacht. Misschien wel meer dan tijdens de hele show. Het zaallicht is nu op volle sterkte. Ik kan nu zelfs de mensen achterin zien. Op het balkon zit maar een enkeling. Ik concludeer dat het uitgaanstenue zwart is, met voor de dames enkele accenten van groen of blauw, bij uitzondering rood.

Mijn hand voelt in mijn zak. Confetti. Routineus gooi ik het omhoog. Roze, blauw, groen en geel. Een paar verloren stipjes dwarrelen op de grond. Er wordt ongemakkelijk gelachen. De spanning in het publiek is voelbaar. Het benauwt me.

Ik ontdoe me van mijn neus. Zonder neus voel ik me naakt. Ik schraap mijn keel. Ik ben een man van weinig woorden. ‘Zijn zeggingskracht haalt hij uit zijn ongeëvenaarde mimiek’, zo schreven de recensies in mijn hoogtijdagen. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt en nu kan ik me er nog niet toe zetten te spreken. Om de woorden te uiten die op mijn tong liggen. De woorden, die de hele dag al in mijn hoofd weerkaatsen alsof er een souffleur onder mijn hersenpan heeft plaatsgenomen.

Het moet nu. Nog even de volle belangstelling van het publiek. In de doodse zaal van rood pluche, grijs en overwegend zwart zal ik kleur moeten bekennen. Ik recht mijn rug. Ik kijk fier de zaal in.

‘Ik ga dood.’

Verwarring. Enkelen klappen. Ergens begint een schuchtere lach.
Ik buig nog een keer en ga snel af door de opening tussen de rode gordijnen. Op de achtergrond hoor ik een groots applaus. Ik aarzel. Nee, er is geen weg terug.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.