De finale – Annette Akkerman (1e prijs)

Nog een laatste buiging. Gracieus neem ik het applaus in ontvangst. Ik blijf nog wat langer staan, genietend van het warme geluid van erkenning. Tot het punt waarop een deel van de mensen afhaakt en het geluid verstilt. De zaal is nog een zwart gat. Als de schijnwerper op mijn gezicht geleidelijk dimt, onderscheid ik dat een kwart van de rood pluchen stoelen leeg is. Het doek gaat dicht. Nog net op tijd doe ik een stap naar voren, zodat het doek achter me sluit. Enkele mensen zijn al opgestaan en maken zich op de zaal te verlaten.
Ik kijk de zaal in en monster de gezichten. Ik heb een grijs publiek, constateer ik, nu mijn toeschouwers een gelaat hebben gekregen. ‘Het is nog niet afgelopen’, zie je de mensen denken. Steeds meer mensen gaan weer zitten. Het is stil, op gekuch en geschuifel na. De mensen die de zaal al bijna verlaten hadden, komen terug in de verwachting, dat er nog wat zal gebeuren.

Dit was geen goede voorstelling. Mijn hoofd was er niet bij. Op routine kom ik een heel eind. Ik kijk naar mijn rode schoenen. Ik ben aan een nieuw paar toe, maar of dat nog rendeert? Onbewust slaak ik een diepe zucht, die door de geluidsinstallatie opgeblazen wordt. Met verbazing volg ik de zucht door de hele zaal. Meer gekuch. Het publiek is niet op zijn gemak. Als vanzelf steek ik mijn hand op. Geen groet. Meer een gebaar van ‘wacht’.

Ik neem mijn hoed van mijn hoofd en bekijk het zorgvuldig. Het is eigenlijk een veel te klein hoedje. De binnenkant is wit van de schmink. Ik laat mijn vinger over de vette substantie gaan. Ik heb nog steeds de aandacht. Misschien wel meer dan tijdens de hele show. Het zaallicht is nu op volle sterkte. Ik kan nu zelfs de mensen achterin zien. Op het balkon zit maar een enkeling. Ik concludeer dat het uitgaanstenue zwart is, met voor de dames enkele accenten van groen of blauw, bij uitzondering rood.

Mijn hand voelt in mijn zak. Confetti. Routineus gooi ik het omhoog. Roze, blauw, groen en geel. Een paar verloren stipjes dwarrelen op de grond. Er wordt ongemakkelijk gelachen. De spanning in het publiek is voelbaar. Het benauwt me.

Ik ontdoe me van mijn neus. Zonder neus voel ik me naakt. Ik schraap mijn keel. Ik ben een man van weinig woorden. ‘Zijn zeggingskracht haalt hij uit zijn ongeëvenaarde mimiek’, zo schreven de recensies in mijn hoogtijdagen. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt en nu kan ik me er nog niet toe zetten te spreken. Om de woorden te uiten die op mijn tong liggen. De woorden, die de hele dag al in mijn hoofd weerkaatsen alsof er een souffleur onder mijn hersenpan heeft plaatsgenomen.

Het moet nu. Nog even de volle belangstelling van het publiek. In de doodse zaal van rood pluche, grijs en overwegend zwart zal ik kleur moeten bekennen. Ik recht mijn rug. Ik kijk fier de zaal in.

‘Ik ga dood.’

Verwarring. Enkelen klappen. Ergens begint een schuchtere lach.
Ik buig nog een keer en ga snel af door de opening tussen de rode gordijnen. Op de achtergrond hoor ik een groots applaus. Ik aarzel. Nee, er is geen weg terug.

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 31 augustus • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 31 augustus | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.