Het vogelhuisje – Michael Blommaert (3e prijs)

Mijn dag werd pas echt raar toen ik in de Dorpsstraat een kameel tegenkwam. Ik keek om me heen of anderen het dier ook zagen, maar mensen waren met zichzelf of met hun smartphones bezig. Het dier hapte bladeren van de haag van het gemeentehuis.
Ik keek naar de stapel formulieren in mijn hand, toen weer naar de kameel. Ik schudde mijn hoofd. De kameel moest maar even wachten. Hoewel ik nieuwsgierig was, had ik belangrijker dingen te doen. Ik liep langs het dier, voorbij de haag en stak het plein over. Vlak voor de ingang werd ik bijna omver gelopen door een nonchalante giraffe. Weer keek ik om me heen, maar tot mijn verbazing was niemand afgeleid door deze Afrikaanse savannebewoner. Het dier boog zijn lange nek en probeerde een hap uit mijn stapeltje formulieren te nemen. Handig ontweek ik de lange, slangachtige tong van het dier en dook onder zijn poten door via de draaideur naar binnen. Daar kwam ik in de hal van het gemeentehuis.
Op meer dan twintig informatiezuilen kon ik me aanmelden. Zodra er een vrij kwam stapte ik naar voren, maar aarzelde toen een chimpansee bovenop het apparaat sprong en zijn billen demonstratief over de rand liet hangen. Ik keek om me heen, maar alweer leek ik de enige die het zag.
Ik nam het eerste formulier, een verzoek voor het aanvragen van een codicil 7A voor het agenderen van een intake met de bouwcommissie. Maar zodra ik de correcte toets wilde aanraken, vloog een indringende walm me om de oren, begeleid door een ratelende flatulentie. Bruine derrie droop over het scherm naar beneden. Daar zou de overheid eens iets aan moeten doen, dacht ik, terwijl ik van het scherm weg stapte.
Een diepdonkere stem achter me bromde: ‘Schandalig, is ’t niet, meneer?’
Ik draaide me om, verwachtte James Earl Jones, maar moest een halve meter omhoog kijken om het gezicht van een indrukwekkende gorilla in een strak, zwart pak te zien. Hij hield een gemonogrammeerde zakdoek op. ‘Voor de spetters…’
Dankbaar nam ik het perfect gevouwen textiel in ontvangst en depte mezelf droog, waarbij ik de formulieren niet vergat. ‘Een fout ingevuld formulier betekent dat ik weer opnieuw moet beginnen en ik wil niet nog een keer zo’n jarenlang traject.’ Met een glimlach gaf ik het besmeurde textiel terug aan de gorilla die het simpel in een vuilnisbak deponeerde. Wacht even, ik sta hier met een levensechte gorilla te praten.
‘Dat klinkt alsof u iets bijzonder ingewikkelds en moeilijks probeert te bereiken, meneer’, zei de gorilla. Onwillekeurig knikte ik en schudde mijn hoofd.
‘Wat is het nu?’ vroeg de gorilla.
‘Ik wil een vogelhuisje in mijn tuin plaatsen. Dat is simpel genoeg. Maar voor je door de papierwinkel heen bent…’
Een horde hyena’s denderde ineens vanuit een zijgang de hal in, liep een aantal wachtenden omver en trok vervolgens een ambtenaar over een van de balies heen. De dieren begonnen haar daar te verscheuren, maar het slachtoffer leek het allemaal gelaten te ondergaan. Vol ontzetting keek ik toe hoe haar lichaam werd meegesleurd. Erger nog was dat een nieuwe ambtenaar plaats nam achter de balie en dat niemand iets leek te hebben gezien. Enkel de smartphoneschermen trokken de aandacht.
‘Dat is vreselijk!’ zei ik, geschokt.
‘Toch bleef je staan en deed niets’, zei de gorilla. Hij sloeg denkbeeldige stofjes van zijn linkerschouder.
‘Ik kom alleen maar formulieren inleveren’, zei ik, ter verdediging.
‘Om een vogelhuisje te bouwen…’
Ik zweeg even. ‘Eh, eigenlijk eerst de voorvergunningen en afspraken om alle commissies op de hoogte te brengen…’ De gorilla boog het hoofd en keek me niet meer aan, alsof hij plaatsvervangende schaamte ervoer.
‘Maar wat moet ik dan?’ vroeg ik. Mijn stem klonk klaaglijk. ‘Als ik niet de juiste vergunningen heb, krijg ik misschien wel een aantekening.’
De gorilla schudde zijn massieve hoofd. ‘Een aantekening. Nee, dat moet je zeker niet willen.’
‘Ik krijg de indruk dat u mij bespot, meneer,’ zei ik enigszins gepikeerd. Blijf beleefd, het is en blijft een wild beest dat je hoofd zo eraf kan trekken.
De gorilla ontblootte nu scherpe tanden. ‘Ik had duidelijker moeten zijn, verre neef. Jullie mensen met je regeltjes. Jullie zijn bespottelijk.’
‘Chaos!’ Ik vouwde mijn armen voor me. ‘Richtlijnen en regels voor beschaafde mensen om in een beschaafde maatschappij te wonen en werken.’
‘Pff, en dan? Sterf je aan stress op je vijftigste, zonder ooit iets te bereiken?” vroeg de gorilla. Ik knipperde met mijn ogen. Zijn woorden klonken oprecht en spraken iets… pijnlijks in me aan.
Hij trok zijn pak stuk en liet zich op zijn knokkels vallen. ‘Bouw je stomme vogelhuisje.’ Hij keek me indringend aan. ‘Durf te leven.’ Hij reikte opzij en greep het hoofd van mijn buurvrouw vast. Een snelle draai en ze viel neer. ‘Zij zijn al dood. Voor jou is er hoop.’
Zo met mijn neus op de feiten moest ik zijn gelijk erkennen. Terwijl ik hem aankeek, verscheurde ik de formulieren en liet de stukken op de grond vallen.
‘En nu?’ vroeg de gorilla.
Ik haalde diep adem. ‘Ik ga een vogelhuisje bouwen.’

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.