Modern berouw – Erik van Ophoven

Derde prijs, categorie volwassenen

Het A4’tje is een bleke samensmelting van printpapier van de Action en het lettertype Comic Sans, uitgespuugd door een versleten buurthuis-copier. Ik zie voor me hoe een groepje iets te dikke vrijwilligers in mouwloze vesten de tekst heeft bedacht, de oproep door de printer haalde en daarna, met een strak verdeeld stratenschema, zelf voor de verspreiding zorgde.
De tekst is ietwat krakkemikkig, maar wel helder. Breng alles waarop u uitgekeken bent maar dat nog niet stuk is, naar ons. Wij geven het door aan de minderbedeelden. Stichting Het Tweedehands Mirakel.
Voor het eerst in jaren bekijk ik vol aandacht alles in onze povere woonkamer. Nadat mijn ogen het rondje hebben gemaakt, trek ik mijn conclusie: mijn hond en mijn man. Wellicht ook nog dat stoeltje van oma. Dat erfstuk wil maar niet bij de bank kleuren. Ja, laat ik flink zijn.

Zo’n hond begrijpt soms meer dan je denkt, dus ik loop even de woonkamer uit om te bellen.
‘Wat leuk! Een bruine labrador, die kunnen we inderdaad goed gebruiken,’ antwoordt de vrouw, die kennelijk lijdt aan blijvende opgewektheid, op mijn aanbod. Even denk ik dat er een wolkje Patchouli uit mijn telefoon komt. ‘En zo’n Louis XIV stoeltje is ook iets waar we heel dankbaar voor zijn.’ vult ze aan.
Dit gaat goed. Ik ga nu vol voor de koppelverkoop. ‘U begrijpt dat ik dan in één keer het hele pakket wil meegeven.’ zeg ik zo ferm mogelijk.
Even is het stil aan de andere kant. Mevrouw Patchouli maakt haar sommetje.
‘Hoe oud was hij alweer?’
‘Tweeënvijftig’ lieg ik, slinks vier jaar wegmoffelend.
Dit keer een lange stilte. Ik heb te maken met een professioneel onderhandelaar. Geconcentreerd onzichtbaar sluip ik om dit zwijgende gat heen.
‘Kunt u er iets meer over vertellen?’
Ah kijk, dat is de opening. Graag doe ik mee aan dit ritueel dat voor beide partijen naar een billijke deal gaat leiden. Op een toon die kameraadschappelijk aansluit bij de hare, poets ik alle mogelijke pluspunten op. Nu de messen van tafel zijn schiet mevrouw Patchouli in de vrouwen-onder-elkaar modus.
‘Ja, toch fijn dat hij nog steeds zo goed meehelpt in de huishouding. Je hoort zo vaak die andere verhalen. Die van mij kwam op het laatst nergens meer toe. Weet je,’ opeens daalt ze af naar een vertrouwelijke fluistertoon ‘het is dat ik hier in het bestuur zit, anders was ik hem niet kwijtgeraakt.’
‘Maar jullie hebben hem dan toch geplaatst bij de minderbedeelden…’ ik kan mijn vraag niet afmaken, het schijnt nogal gevoelig te liggen.
‘Nee,’ zegt ze onmiddellijk, en ergens heel ver achterin hoor ik nog een klein flardje emotie, ‘we dachten meteen al dat het moeilijk zou worden. Je zet hem vier weken in de showroom maar dan, nou ja, je moet doorschuiven, zo’n collectie wisselt. Eén keer per maand haalt de reiniging hier gratis de bulkcontainer op.’
Eerbiedig zwijgen we allebei even.
De volgende dag komen ze.
Opgelucht val ik die avond snel in slaap. Maar om vier uur die nacht is het mis. Hoe raar het misschien ook klinkt maar je raakt er toch aan gehecht, niet alleen aan die hond maar ook aan die man. Ik realiseer me dat het de laatste keer is dat hij naast me ligt. Eerder die avond, toen hij zijn goedenachtkus gaf, had ik nog niet dat onbestemde gevoel dat hoort bij een definitief einde. Maar nu, midden in onze laatste nacht, heeft het me toch ingehaald. Ach, als het goed is merkt hij er weinig van, troost ik mezelf. Als ze hem plaatsen, went hij vast heel snel aan het nieuwe gezin. Misschien kunnen ze hem wel samen met Rajka kwijt. Ik zal dat morgen eens vragen.

De volgende dag arriveren ze stipt. Hij vraagt nog aan mij wie daar aankomen, en dan krijgt hij onverhoeds een spuitje. ‘Hij slaapt nu een uurtje of zes en daarna weet hij weinig meer van vroeger.’ zegt de grote roodharige vrouw die hem over haar schouders slingert. Voorzichtig legt ze hem in de bestelbus, naast drie andere mannen, eentje komt me vaag bekend voor.
Rajka piept een beetje, maar is meteen blij als ze voorin mag zitten.
Die dag vind ik het ongewoon stil in huis. Volgende week is het kerst. Ik zal de kinderen vertellen dat pa is vertrokken en Rajka heeft meegenomen. Dat is niet eens gelogen.
De volgende twee nachten zijn waardeloos. Overdag lijkt het allemaal zo goed en verstandig maar midden in de nacht sluipt er een onrustig schurend gevoel van spijt en melancholie naar binnen. Zo’n gevoel waar Elsschot zo beeldend over schreef.
De derde dag houd ik het niet meer. Ik voel dat je niet alles wat kan en mag in dit land ook maar gewoon zonder bezwaar kunt doen. Een mens heeft toch ook zijn loyaliteit, zijn commitment. Steeds flitst die bulkcontainer door mijn hoofd. Beter ten halve gekeerd… ik bel mevrouw Patchouli.

‘Als jullie die hond over vier weken niet kwijt zijn, breng hem dan maar terug.’

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 31 augustus • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 31 augustus | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.