Paradijs – Monique Wels

Eerste prijs, categorie volwassenen

Mijn moeder vertelde, terwijl ze jus over mijn boerenkool goot, dat de voortekenen voor haar steeds duidelijker werden. Als je het weet en als je het wilt zien, is het zichtbaar, zei ze. Zij ziet hoe de wolken sneller samenpakken dan normaal. En dat ze daarna sneller uit elkaar drijven om voort te jagen alsof er vlugge duistere boodschappen doorgegeven worden. Ook is er al nachten lang geen ster aan de hemel te zien omdat het eerst donker moet worden voordat er weer licht zal zijn. Ik wist helemaal niet dat ze ’s nachts uit bed ging om naar de lucht te kijken.
Mijn broek kriebelt in de knieholtes maar ik krab niet. Er zal wel wol in de stof zitten. Het lijkt een mooie dag maar vandaag vergaat de wereld.
“Frank! Hé Frankie!” Ik kijk op. Aan de overkant van het kanaal fietst Johan voorbij. Hij laat zijn fietsbel horen. “Hé”, roep ik en ik steek mijn hand op. Gelijk krijg ik een tik op mijn achterhoofd. “Auw.” Oh ja, stil zijn.
Niemand heeft gezegd hoe ik moet staan maar rechtop lijkt me gewoon beter. Ik sta met mijn ouders en mijn zus bij het steigertje in het hoge gras aan het kanaal, tegenover ons huis. We zwijgen. Gisteravond is er wel gepraat, door mijn ouders vooral. Over het afscheid van de familie en de buren. Hoe mooi dat was en ook moeilijk.

Mijn moeder dus. Ze kan in bijna alles voortekenen zien. Ze heeft bijvoorbeeld ook gezien dat het voorjaar extra vroeg is gekomen, om alles nog één keer te laten bloeien op de oude manier. Ook heeft ze in de supermarkt een boodschappenbriefje in haar wagentje gevonden met onderstreepte woorden die de waarheid lieten zien over de komst van de engel.
Wij weten al maanden dat de wereld vandaag vergaat. Ik schrok er eerst wel van. Ik dacht aan veel dingen die er dan niet meer zouden zijn; mijn lego, de school, ons kanaal, heel Oude Pekela. Nu ben ik wel gewend aan het idee. Mijn vader kwam ook gelijk met goed nieuws: Wij als gezin en de leden van onze gemeente zijn gezalfden en mogen verder leven in het aards paradijs. Daarom wachten we op aartsengel Michael die ons ophaalt. Hij zal vandaag zijn beslissende strijd tegen satan voeren. Dat kan een heftige strijd worden. Ik knijp steeds de nagels van mijn vingers in mijn hand als ik daar aan denk. Er komen kleine plekjes van.
We mogen niets meenemen van onze bezittingen. In mijn broekzak heb ik wel een geel autootje maar die is niet van mij. Die is van mijn dode broertje. Als ik hem in het paradijs zie, geef ik het terug. Ik moet de aartsengel vragen of dat mag, anders gooi ik het in het kanaal.
Mijn zus kijkt op haar horloge en trekt haar rok glad. Mijn vader waait heel zachtjes op de wind van zijn ene naar zijn andere voet. Het valt niet op en je moet goed kijken maar ik zie het toch.
Moeder deelt brood en fruit. Ik hoop dat er in het aards paradijs lego is en koude melk en chocola. Je mag nooit ergens om vragen. Je moet wachten op wat je ten deel valt maar ergens op hopen mag wel. Vader heeft vier klapstoeltjes gehaald, die precies naast elkaar op het steigertje passen. Daar zijn we op gaan zitten toen onze benen moe werden. De benen van mijn moeder worden altijd het eerste moe. Ze heeft spataderen. Dat zijn een soort aambeien maar dan op je benen. Ik denk veel aan mijn klasgenootjes. Aan vader heb ik gevraagd of zij ook gezalfden waren. Hij zei van niet. Ze hebben hun kans wel gehad omdat we tijdens onze velddienst aan de deuren zijn geweest om de goede boodschap te verspreiden. Ze hebben die niet willen horen. Ik mag het niet denken maar ik denk toch dat ze het misschien niet begrepen hebben. Dan weet je het niet echt maar verga je toch. Zou dat veel pijn doen als je vergaat?
Broeder Teun komt aanfietsen, hij is van onze gemeente. Zijn gezicht is een beetje scheef en op zijn wangen groeit haar in plukjes maar hij is wel aardig. Hij neemt mijn ouders apart. Ze praten een poosje en dan fietst hij weer verder.
Vader geeft een teken dat we onze stoeltjes moeten pakken, we gaan weer in huis. Het lijkt alsof we terugkomen van een wereldreis. Moeder heeft alles verzorgd achtergelaten en de stekkers uit de stopcontacten getrokken.
Ze vertelt ons aan de keukentafel, dat de precieze dag waarschijnlijk niet goed is berekend. Er wordt nu een nieuwe berekening gemaakt. Mijn zus moet huilen. Ik vraag of we dan vrij hebben. Moeder zegt dat als de Armageddon langer dan een paar dagen op zich laat wachten, we maandag weer naar school moeten. Jammer is dat maar ook wel gezellig. Moeder doet nog even een boodschap en we doen de koelkast weer aan. Ik drink melk en loop naar boven. Ik ga op mijn buik op bed liggen en krabbel lekker lang aan mijn knieholtes.

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.