Verbroken stilte – Eline Mans (publieksprijs)

‘Zeg het tegen niemand, beloof het me.’ Sonya’s ogen waren met tranen gevuld en er klonk wanhoop in haar stem.
Ze was bang. Natuurlijk was mijn buurvrouw bang. Als Karel erachter kwam dat ze het had verteld, zou het de situatie alleen maar erger maken.
‘Beloof het me’, drong Sonya aan.
Ik knikte. Een zwijgzaam ja dat Sonya wat tot rust bracht. ‘Maar je gaat zorgen dat het stopt.’

De kristallen ster die voor het raam hing, fonkelde in de zon. Hij draaide licht heen en weer en maakte regenboogjes op de muur die mijn huis van dat van de buren scheidde. Ik zat op mijn bank; de bank waarop Sonya had gezeten toen ze me haar verhaal had verteld, inmiddels drie maanden geleden. Pergus lag op mijn schoot. Tevreden ronkend, zijn ogen tot spleetjes samengeknepen. Hij nestelde zich nog wat dichter tegen me aan, terwijl ik zijn lichtgrijze vacht streelde.

Ik schrok toen Karels barse stem door mijn kamer bulderde: ‘Ik vroeg je wat!’
De buurman schreeuwde zo hard dat het leek alsof hij in mijn kamer stond.
Pergus tilde zijn kop op en opende zijn ijsblauwe ogen.
‘Nou, komt er nog wat van?’
Sonya antwoordde timide. Woorden die ik niet kon verstaan.
‘Verdomme!’ schreeuwde Karel. Ik verstijfde.
‘Laat me los!’ gilde Sonya.
Gestommel door de kamer, stoelen die woest heen en weer werden geschoven. Eén van de kinderen huilde.
‘Hou op met dat gejengel of ik sla je!’ Het gehuil werd gesmoord.
Mijn hart bonkte wild tegen mijn ribbenkast. Pergus zat rechtop, zijn voorpoten op mijn knieën, de oren gespitst.
Gevloek, gescheld, geschreeuw… als echo’s van het verleden drongen ze door de muur. Ik keek naar de spelingen van het licht, zoals ik vroeger naar mooie beelden in mijn caleidoscoop staarde en dan even in een wereld verdween waarin geen ruzie meer bestond. Maar de magie was verloren. Het leven kent een ander spectrum dan dat van prachtige plaatjes of regenbogen.
Sonya had gezegd dat ze het zelf kon oplossen. Ze zou met Karel gaan praten. Ze zou aardiger tegen hem zijn. Meer haar best voor hem doen. Ze deed van alles, behalve inzien dat het zo niet langer kon.
‘Ik weet hoe het is,’ had ik haar uiteindelijk toevertrouwd, ‘ik weet hoe het is om in angst te leven, om in een huis met geweld te leven.’ De woorden die ik nog nooit had uitgesproken, klonken vreemd toen ik ze zei. Alsof ze niet van mij maar van een onbekende waren. Er drong geen letter van tot Sonya door.
‘Waarom kies je niet voor een beter leven?’ vroeg ik nog. ‘Voor jou en voor de kinderen.’
‘Je houdt je erbuiten’ was het enige wat Sonya zei.
Een deur knalde hard dicht. Pergus vloog van mijn schoot en dook onder de bank. Er werd iets stuk gegooid tegen de regenboogmuur. Scherven rinkelden op de grond. Ik trilde over mijn hele lijf. Ik stond op en ging naar buiten. Ik liep door de tuin, door de poort. Weg van mijn huis, weg van de buren. Maar flarden van het verleden gingen met me mee. Nachtelijke ruzies… bange gezichten van mijn broertjes… mijn vader die mijn moeder door de gang sleurde en haar tegen de muur smeet. De gil die volgde…
Pergus zat nog onder de bank toen ik thuis kwam. Ik ging op de vloer zitten. ‘Kom maar.’ Ik stak mijn hand uit naar hem uit. ‘Kom dan.’ De kat sloop langzaam naar me toe. Ik aaide hem over zijn kop en lokte hem steeds een stukje verder onder de bank uit. Toen tilde ik hem op en drukte hem stevig tegen me aan. Ik begroef mijn gezicht in zijn vacht en fluisterde: ‘Nog even. Nog even en dan zijn we hier weg.’
Voor de laatste keer haalde ik de post uit de brievenbus. Daarna liep ik nog één keer door het huis. Door de lege kamers. Karel en Sonya maakten weer ruzie. Het enige wat er de afgelopen tijd veranderd was, was dat de situatie steeds vaker uit de hand begon te lopen.
Niemand mag het weten, herhaalden Sonya’s woorden zich in mijn hoofd. Ik luisterde er niet meer naar. Het was tijd dat iemand het wist. Dat iemand deed wat niemand vroeger voor mij, mijn broertjes of mijn moeder had gedaan. Ik pakte mijn gsm en toetste het nummer in dat ik eerder had opgezocht. ‘Ik wil melding maken van huiselijk geweld’, zei ik toen er werd opgenomen. ‘… ja, er zijn kinderen bij betrokken…’

Ik trok de voordeur stevig dicht, liep naar mijn fiets en hing de tas met de post aan het stuur. Ik fietste weg met krachtige slagen. Weg van het geschreeuw en geruzie. Weg van het huis waarnaar ik nooit meer hoefde terug te keren.
Ik keek niet één keer achterom.

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Rock City Horns

De Rock City Horns: een 9-koppige band uit Amersfoort met een zeer aanstekelijk repertoire! Onlangs hebben ze hun gedenkwaardige debuut beleefd, live op de radio bij 3fm Serious Request. Als ze al in een muzikaal hokje in te delen zijn dan zou je wat henzelf betreft moeten denken aan iets als ‘Jazz-Dance-Funk-Rock-Brass’. Qua genre te vergelijken met neo-brass formaties als Lucky Chops, Jungle by Night en Gallowstreet, maar wel met een geheel eigen, Keistedelijke twist waarbij stil blijven staan geen optie is!

VR 01 SEPT • BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Birds on a wire

Prachtige covers van Leonard Cohen.

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Lets Jazz is een is een jazz combo bestaande uit ervaren jazz musici die goed in het gehoor liggende lichte jazz muziek spelen met af en toe een uitstapje naar andere genres. We spelen voor ons eigen plezier en af en toe voor het plezier van anderen zoals nu voor het publiek in de Peking tuin. De bezetting is: Eric Gerritsen drums, Anton van der Leijden bas, Peter van Ramele gitaar, Leo Roeleveld sax en Lex Goode piano. Kom vrijdagavond langs en overtuig u zelf wij wensen u veel luisterplezier.

Lets Jazz

VR 01 SEPT BOS MAKELAARDIJ MAINSTAGE

Jazzband
Crescendo

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

zaterdag 31 augustus • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Lifestyle & Health

Alle kramen op het gebied van lifestyle en gezondheid vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe kan ik gezonder leven en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Deze organisaties vind je zaterdag 2 september in de Laanstraat:
Stichting DierenZorg Eemland, Stichting Vier het Leven, Scouting Baarn, Vogelvereniging Gooi en Eemland, kringloopcentrum baarn, IVN Eemland, Nivon Koos Vorrink Huis, Stichting Vrienden van het Cantonspark, Adviesraad Sociaal Domein, BaarnDuurzaam, Brandweer Baarn, EHBO Baarn, Lokaal-O, Baarnse Kring t Peerd

Cultuurplein

Op het Cultuurplein vind je:
Toneelgroep Karakter
Historische Kring Baerne
Theaterhuis Marc van Driel
Baarnsche Courant

31 augustus – 1 september 2024

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Thaise maaltijden, Surinaamse & Indonesische broodjes, pannenkoeken, tosti’s, broodjes hotdog, nachos, ambachterlijk schepijs, of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

zaterdag 31 augustus | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.