De 22e editie van het Baarnse Cultureel Festival had een heel andere opzet dan in andere jaren. Een grootschalig evenement begin september in het centrum van het dorp, boordevol kramen en optredens en met veel publiek, was vanwege de coronacrisis niet mogelijk.

Daarom bedacht de organisatie enkele aansprekende alternatieve activiteiten: een zomerse fotowedstrijd en op zaterdag 5 september verrassingsoptredens in de buurten. En in de Pekingtuin kon de gratis openluchtbioscoop die dag op aangepaste wijze plaatsvinden.

Fotowedstrijd Buitengewoon Baarn
Het festival startte in juni met een fotowedstrijd met als thema “Buitengewoon Baarn” om de dorpsgenoten uit te dagen creatief aan de slag te gaan. Dit bood een artistiek tijdverdrijf in een bijzondere periode en was meteen een groot succes. De ruim 80 inzendingen lieten op een unieke manier zien hoe Baarn er door de ogen van haar inwoners in coronatijden uitziet.

Een vijfkoppige jury bestaande uit de vaste fotografen van het festival beoordeelde alle inzendingen uitgebreid op techniek, creativiteit en thema. De vijftien mooiste foto’s zijn geprint op kleurige spandoeken die in de maand augustus waren te bekijken op verschillende plekken in het centrum van Baarn en de website.

Door de vele positieve reacties hierop overweegt de organisatie om van deze activiteit een vast onderdeel te maken van het Cultureel Festival.

Cultureel Festival in de straat
Traditioneel zijn er tijdens het festival vier podia met 45 verschillende acts, maar optredens in het centrum waren dit jaar niet mogelijk. Daarom kwam het evenement nu met de acts naar het publiek toe, onder meer met een rondrijdend podium.

Inwoners van Baarn konden vooraf hun adres (of een geschikte locatie vlakbij) opgeven voor een kort optreden, maar mochten daar vooraf geen publiciteit aan geven, behalve in de eigen straat. En zo klonk er op 5 september op verschillende onverwachte plaatsen in Baarn muziek en zang van zo’n 25 optredens, van klassiek en jazz tot pop en rock.

Belangrijk was dat er ten allen tijde onderling een gepaste afstand werd bewaard en dat er geen groepsvorming ontstond. Gelukkig is dit goed gelukt, terwijl er toch veel gezelligheid ontstond. Enkele straten hadden er zelfs een echt feestje van gemaakt, een tent voor de optredende artiesten neergezet en een hapje en drankje voor de buurtgenoten verzorgd.

Gratis openluchtbioscoop in de Pekingtuin
Op een ledscherm van vijf meter breed werden ‘s middags de familiefilms Mary Poppins Returns en The Lion King vertoond, die beide aardig wat publiek trokken terwijl de zon af en toe lekker tevoorschijn kwam. Met kleedjes, picknickmanden en klapstoelen maakten de gezinnen het zich gemakkelijk in de met linten aangegeven ‘bubbels’ op het grasveld voor de Koepel die voldoende afstand tot elkaar konden garanderen.
Om een te grote toestroom en verkeersopstoppingen te voorkomen, moest er van tevoren worden gereserveerd.

Ook de avondfilm is goed bezocht. Het werd al wat kouder en er viel een korte maar pittige regenbui, maar de meeste bezoekers hadden zich daar goed op voorbereid en kwamen met paraplu’s en in regenpak, met soms een flesje wijn erbij, om te genieten van de muziekfilm Yesterday.

Baarnse verenigingen en organisaties krijgen normaal gesproken de kans om zich te presenteren op de markt van het Cultureel Festival. Dit keer konden zij gratis een promotiefilmpje laten zien in het reclameblok voorafgaand aan de films.

Terugblik van de organisatie
Het Cultureel Festival ‘anders dan anders’ bood de inwoners van Baarn de gelegenheid op wat ontspanning en een leuk uitje in deze bijzondere tijd. De vele enthousiaste reacties laten zien dat dit zeer wordt gewaardeerd.

De organisatie bedankt alle trouwe sponsors, de prettig meewerkende gemeente, de vele enthousiaste vrijwilligers en alle deelnemers en bezoekers voor de gezamenlijkheid waarmee weer een sfeervol evenement kon worden neergezet.

Natuurlijk is op dit moment totaal onzeker hoe de situatie er uitziet in 2021, maar één ding is zeker: de organisatie van Cultureel Festival Baarn gaat dit najaar weer aan de gang om begin september volgend jaar weer een mooi evenement neer te zetten voor alle inwoners van Baarn.