Succesvolle ‘coronaproof’ editie

De 22e editie van het Baarnse Cultureel Festival had een heel andere opzet dan in andere jaren. Een grootschalig evenement begin september in het centrum van het dorp, boordevol kramen en optredens en met veel publiek, was vanwege de coronacrisis niet mogelijk.

Daarom bedacht de organisatie enkele aansprekende alternatieve activiteiten: een zomerse fotowedstrijd en op zaterdag 5 september verrassingsoptredens in de buurten. En in de Pekingtuin kon de gratis openluchtbioscoop die dag op aangepaste wijze plaatsvinden.

Fotowedstrijd Buitengewoon Baarn
Het festival startte in juni met een fotowedstrijd met als thema “Buitengewoon Baarn” om de dorpsgenoten uit te dagen creatief aan de slag te gaan. Dit bood een artistiek tijdverdrijf in een bijzondere periode en was meteen een groot succes. De ruim 80 inzendingen lieten op een unieke manier zien hoe Baarn er door de ogen van haar inwoners in coronatijden uitziet.

Een vijfkoppige jury bestaande uit de vaste fotografen van het festival beoordeelde alle inzendingen uitgebreid op techniek, creativiteit en thema. De vijftien mooiste foto’s zijn geprint op kleurige spandoeken die in de maand augustus waren te bekijken op verschillende plekken in het centrum van Baarn en de website.

Door de vele positieve reacties hierop overweegt de organisatie om van deze activiteit een vast onderdeel te maken van het Cultureel Festival.

Cultureel Festival in de straat
Traditioneel zijn er tijdens het festival vier podia met 45 verschillende acts, maar optredens in het centrum waren dit jaar niet mogelijk. Daarom kwam het evenement nu met de acts naar het publiek toe, onder meer met een rondrijdend podium.

Inwoners van Baarn konden vooraf hun adres (of een geschikte locatie vlakbij) opgeven voor een kort optreden, maar mochten daar vooraf geen publiciteit aan geven, behalve in de eigen straat. En zo klonk er op 5 september op verschillende onverwachte plaatsen in Baarn muziek en zang van zo’n 25 optredens, van klassiek en jazz tot pop en rock.

Belangrijk was dat er ten allen tijde onderling een gepaste afstand werd bewaard en dat er geen groepsvorming ontstond. Gelukkig is dit goed gelukt, terwijl er toch veel gezelligheid ontstond. Enkele straten hadden er zelfs een echt feestje van gemaakt, een tent voor de optredende artiesten neergezet en een hapje en drankje voor de buurtgenoten verzorgd.

Gratis openluchtbioscoop in de Pekingtuin
Op een ledscherm van vijf meter breed werden ‘s middags de familiefilms Mary Poppins Returns en The Lion King vertoond, die beide aardig wat publiek trokken terwijl de zon af en toe lekker tevoorschijn kwam. Met kleedjes, picknickmanden en klapstoelen maakten de gezinnen het zich gemakkelijk in de met linten aangegeven ‘bubbels’ op het grasveld voor de Koepel die voldoende afstand tot elkaar konden garanderen.
Om een te grote toestroom en verkeersopstoppingen te voorkomen, moest er van tevoren worden gereserveerd.

Ook de avondfilm is goed bezocht. Het werd al wat kouder en er viel een korte maar pittige regenbui, maar de meeste bezoekers hadden zich daar goed op voorbereid en kwamen met paraplu’s en in regenpak, met soms een flesje wijn erbij, om te genieten van de muziekfilm Yesterday.

Baarnse verenigingen en organisaties krijgen normaal gesproken de kans om zich te presenteren op de markt van het Cultureel Festival. Dit keer konden zij gratis een promotiefilmpje laten zien in het reclameblok voorafgaand aan de films.

Terugblik van de organisatie
Het Cultureel Festival ‘anders dan anders’ bood de inwoners van Baarn de gelegenheid op wat ontspanning en een leuk uitje in deze bijzondere tijd. De vele enthousiaste reacties laten zien dat dit zeer wordt gewaardeerd.

De organisatie bedankt alle trouwe sponsors, de prettig meewerkende gemeente, de vele enthousiaste vrijwilligers en alle deelnemers en bezoekers voor de gezamenlijkheid waarmee weer een sfeervol evenement kon worden neergezet.

Natuurlijk is op dit moment totaal onzeker hoe de situatie er uitziet in 2021, maar één ding is zeker: de organisatie van Cultureel Festival Baarn gaat dit najaar weer aan de gang om begin september volgend jaar weer een mooi evenement neer te zetten voor alle inwoners van Baarn.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Kids

In de Laanstraat vind je tientallen Baarnse verenigingen die interessant zijn voor jong en oud.

Maak kennis met de vrijwillige brandweer en bekijk een brandweerwagen van dichtbij, neem een kijkje bij de dierenambulance en doe mee met tal van activiteiten bij de kramen.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Zorg & welzijn

Alle kramen op het gebied van zorg en welzijn vind je aan het begin van de Laanstraat ter hoogte van het gemeentehuis.

Kom langs voor vragen als: Wie gaat voor wie zorgen, wie durft te helpen, hoe maken we lastige onderwerpen als ziekte en sterven bespreekbaar en wie durft de handschoen op te pakken en daadwerkelijk te helpen. Ontmoet specialisten die lastige onderwerpen met u durft te bespreken of meld je aan als vrijwilliger bij één van deze organisaties, want een paar extra handen kunnen ze wel gebruiken.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september • 11.00 – 17.00 uur • Laanstraat

Verenigingen​​

Kom langs en ontdek wat Baarn allemaal te bieden. Vind eindelijk die vereniging die bij jou past of misschien zoek je wel een leuke vrijwilligers activiteit?

Kom naar de Laanstraat en laat je inspireren door deze enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Techniek, natuur en cultuur… in Baarn is er van alles te beleven!

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

1 – 2 – 3 september 2023

Foodtrucks

In de Pekingtuin is er van vrijdag tot en met zondag een gezellige foodcourt met heerlijk vers eten voor jong en oud. Vers gemaakte friet, schepijs of een overheerlijke cappuccino; het kan allemaal.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen​

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops activiteiten

Jong en oud kunnen naar hartelust sporten op het sportplein. Trap een balletje, doe mee met tennis, spring over de airtrack en nog veel meer.

Vanaf circa half juni zullen alle sportactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Verenigingen

Maak kennis met Baarnse verenigingen en organisaties. Het festival is de ideale gelegenheid om te kijken welke club bij jou past. Of het nu gaat om sport, cultuur of het vinden van een leuke BSO; je vindt ze allemaal op het Kinderplein.

Begin juni vind je hier een overzicht van deelnemende organisaties.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Workshops
activiteiten

Kinderen kunnen non-stop mee doen met workshops en andere leuke kinderactiviteiten. Leer dansen, moestuintjes maken, spring op het springkussen of plof neer voor een rustig potje schaken.

Vanaf circa half juni zullen alle kinderactiviteiten bekend worden gemaakt.

zaterdag 2 september | 11.00 – 17.00 uur | Pekingtuin

Stempel
Kaart

Op de stempelkaart staan alle kinderactiviteiten die je op het Kinderplein en Sportplein kan doen.

Verzamel stempels door mee te doen aan workshops of activiteiten bij de kramen. Bij vier of meer workshops mag je een verrassing ophalen.

De stempelkaart kan je ophalen bij de kraam van Happy Kids, deze vind je op het Kinderplein.